Svet 2

25.06.2024.

18:49

Rusija: Zahtevamo, odustanite...

Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je danas da Rusija zahteva da Izrael odustane od operacije u Rafi i pozvao je sve strane u sukobu da oslobode pritvorenike.

Izvor: Tanjug

Rusija: Zahtevamo, odustanite...
Profimedia

Podeli:

"Zahtevamo da Izrael odustane od operacije u Rafi i takođe pozivamo sve strane na hitan, bezuslovni prekid vatre, oslobađanje talaca i zatočenih Palestinaca", rekao je Nebenzja, prenosi RIA Novosti.

On je ocenio da ranije usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN sa faznim planom o prekidu vatre u Pojasu Gaze nije doprinela ničemu.

"Rezolucija 2735 o određenom dogovoru, čiji je krajnji rezultat trebalo da bude prekid vatre, barem kako su tvrdili američki autori, ne funkcioniše", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN.

Savet bezbednosti UN sredinom juna usvojio je rezoluciju SAD sa planom za postepeni prekid vatre u pojasu Gaze koji je izneo američki predsednik Džozef Bajden, i to u tri faze. Za pomenutu rezoluciju glasalo je 14 zemalja, dok je Rusija bila uzdržana.

Prva faza, prema rezoluciji, uključuje trenutni i potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja u Gazi, oslobađanje talaca koje drži Hamas, uključujući ranjenike, starce i žene, i razmenu uhapšenih Palestinaca.

Druga faza podrazumeva prekid neprijateljstava na neodređeno vreme u zamenu za oslobađanje preostalih talaca, kao i povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.Istovremeno, u rezoluciji se naglašava da je prekid neprijateljstava na neodređeno vreme predviđen samo sporazumom obe strane.

Treća faza inicijative uključuje pokretanje "višegodišnjeg plana rekonstrukcije" za Gazu. Rezolucijom se odbija svaki pokušaj demografskih ili teritorijalnih promena u Pojasu Gaze, uključujući svaku akciju koja smanjuje teritoriju enklave.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: