Svet 0

25.06.2024.

15:36

Užas na ulicama: Gori parlament, policija otvorila vatru na demonstrante, broje se mrtvi VIDEO

Kenijci protestuju zbog novog zakona o finansijama koji uvodi nepopularne poreske predloge koji su izazvali gnev širom nacije, prenosi Bi-Bi-Si.

Izvor: Jutarnji.hr

Užas na ulicama: Gori parlament, policija otvorila vatru na demonstrante, broje se mrtvi VIDEO
Profimedia

Podeli:

Nacrt zakona, koji sadrži odredbe za koje se smatra da dodatno opterećuju obične građane i kompanije, izazvao je veliko negodovanje javnosti, koja je ionako opterećena visokim troškovima života.

To je izazvalo proteste, koje uglavnom sprovodi mlađi deo stanovništva. Protesti su do sada bili uglavnom mirni, a najmanje jedan je poginuo, dok je veliki broj demonstranata povređen, a mnogi su i uhapšeni.

Kenijska vlada je odustala od nekih predloga, ali demonstranti žele da obore ceo zakon. Nažalost, u tome nisu uspeli, pa su nameravali da uđu u parlament u Najrobiju, što je izazvalo nerede.

Policija se bori sa demonstrantima koji su hteli da uđu u kompleks, pa su otvorili vatru na njih i nekoliko demonstranata je upucano, dok najmanje dva tela leže na zemlji. Demonstranti su uspeli u svom naumu, a na snimcima se vidi da gori deo zgrade parlamenta.

Novinarka Bi-Bi-Sija Mersi Džuma da je broj mrtvih porastao, ali se za sada još uvek ne zna njihov tačan broj.

Auma Obama, polusestra bivšeg američkog predsednika Baraka Obame, koja je podržala proteste, isprskana je suzavacem danas dok je prenos išao uživo prenosi Si-En-En.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: