Svet 7

25.06.2024.

17:27

Orban besan; "Crvena linija je pređena"

Uporedo s vešću da će danas i zvanično početi pregovori EU sa Ukrajinom o članstvu, iz Luksemburga je stigla još jedna vest za Kijev.

Izvor: Index.hr

Orban besan; "Crvena linija je pređena"
EPA-EFE/JOHN THYS / POOL

Podeli:

"Tokom idućeg meseca mi ćemo Ukrajini na raspolaganje staviti 1.4 milijarde evra, a još jednu milijardu do kraja ove godine", obećao je poverenik EU za spoljne poslove Žozep Borelj.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka šefova diplomatija zemalja članica EU, rekao kako bi taj novac trebalo da se iskoristi za protivvazdšnu odbranu, nabavku municije i pomoć ukrajinskoj industriji, piše Dojče vele.  

Reč je o novu od kamata na zamrznutu rusku imovinu. Već odavno postoje planovi oko toga da se taj novac "preusmeri" kao pomoć Ukrajincima, prenosi Index.hr.

Savet EU se sada konačno, i to uz protivljenje Mađarske, dogovori oko toga da se za pomoć Kijevu iskoristi 90 odsto raspoloživih kamata na rusku imovinu u okviru fonda EPF (European Peace Facility).

Borelj je čak naveo da se "pronašao pravni postupak uz pomoć kog se sprečava svaki oblik blokade", misleći verovatno na Mađarsku i protivljenje te zemlje ideji da prihode od kamata na rusku imovinu "preusmeri" u Kijev.

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je najavio da će njegova zemlja ispitati pravne mogućnosti koje su joj na raspolaganju protiv postupka EU-a, javila je agencija Rojters.

"EU tom odlukom prelazi crvenu liniju", izjavio je portparol mađarske vlade i premijera Viktora Orbana, citirajući pritom objavu Sijarta na društvenoj mreži X, koji je kritikovao "kršenje zajedničkih evropskih propisa bez presedana".

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: