Svet 12

25.06.2024.

13:10

Izdat nalog: Hapsi se Šojgu?

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba ruske vojske Valerija Gerasimova.

Izvor: CNN, Kyiv independant

Izdat nalog: Hapsi se Šojgu?
Profimedia

Podeli:

Nalozi za njihovo hapšenje izdati su, kako prenosi CNN, zbog navodnih međunarodnih zločina, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti.

Optužbe se odnose na ruske udare na energetsku infrastrukturu Ukrajine koji su izvedeni između oktobra 2022. i marta 2023. godine, saopštio je MKS, a preneo je Kyiv independant.

Sud je utvrdio da "postoje razumni razlozi da se veruje da su udari bili usmereni na civilne objekte".

Iako se energetska infrastruktura "možda kvalifikovala kao vojni cilj u relevantno vreme", MKS je rekao da bi "očekivana slučajna civilna šteta i šteta bila očigledno prevelika u odnosu na očekivanu vojnu prednost“.

Optužbe protiv Šojgua i Gerasimova prate slične naloge za hapšenje izdate protiv dvojice ruskih komandanata nižeg ranga za koje se smatra da su navodno odgovorni za izvođenje udara na električnu infrastrukturu Ukrajine u istom vremenskom periodu.

General-potpukovnik Sergej Kobilaš i admiral Viktor Sokolov  smatraju se odgovornim za brojne ratne zločine, uključujući "usmeravanje napada na civilne objekte", saopštio je MKS u martu 2024.

Rusija je 10. oktobra 2022. lansirala 84 rakete i 24 bespilotne letelice, dronova-kamikaza, na Ukrajinu,što je bio prvi u dugoj seriji razornih napada koji su ciljali kritičnu infrastrukturu zemlje tokom zime.

Do kraja zime, udari su prouzrokovali štetu od oko 10 milijardi dolara širom Ukrajine a 12 miliona ljudi ostalo je bez struje ili su imali ograničen pristup struji, naveo je ranije Program za razvoj Ujedinjenih nacija.

MKS je takođe, u martu 2023, izdao nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina i Marije Lvove-Belove, komesarkom za prava deteta, zbog prisilnog premeštanja dece iz delova Ukrajine pod ruskom okupacijom.

Rusija se povukla iz Međunarodnog krivičnog suda 2016. nakon kritika na račun ruske ilegalne aneksije Krima.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: