Svet 0

25.06.2024.

12:33

Sud doneo kontraverznu odluku; Preti im još veći razdor?

Izraelski Vrhovni sud presudio je da vlada mora da regrutuje ultraortodoksne jevrejske studente bogoslovije u regrutnu vojsku u potezu koji će verovatno šokirati koaliciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua.

Izvor: Klix.ba

Sud doneo kontraverznu odluku; Preti im još veći razdor?
Profimedia

Podeli:

Netanjahuova koalicija se za svoj opstanak oslanja na dve ultraortodoksne stranke koje smatraju da su dugoročna izuzeća od regrutacije ključna za držanje svojih glasača u verskim bogoslovijama i dalje od vojske, što bi moglo da testira njihove konzervativne običaje.

Ultraortodoksna regrutacija je na udaru jer su izraelske oružane snage, sastavljene uglavnom od regruta tinejdžera i starijih civila mobilisanih za rezervnu službu, preplavljene ratom na više frontova u Gazi i Libanu.

"Na vrhuncu teškog rata, teret nejednakosti je akutniji nego ikad," navodi se u jednoglasnoj presudi suda.

Većina Izraelaca je po zakonu obavezna da služi vojsku, dok su ultraortodoksni jevrejski studenti bogoslovije već decenijama uglavnom izuzeti.

Opozicioni političari pohvalili su presudu Višeg suda kojom se okončavaju decenije izuzeća od zakona za ultraortodoksne jevrejske studente.

"U Jerusalimu postoje sudije," napisao je Avigdor Liberman, šef  Bejtenua, preko Iks mreže, citirajući izreku koja se često pripisuje bivšem premijeru Menahemu Beginu.

"U godini u kojoj je cela brigada vojnika izgubljena ili teško povređena, u godini u kojoj su rezervisti služili preko 200 dana, nema jasnijeg dokaza da IDF treba više regruta, više ljudi koji će podeliti teret," kaže on.

On je čestitao sudu što je učinio "značajan korak na putu istorijskih promena".

"Konzervativci i liberali: U Jerusalimu postoje sudije", tvitovao je Gideon Saar, predsednik Nev Hopea, ponavljajući Libermanovu retoriku.

Novoizabrani šef Laburističke partije Jair Golan čestitao je ovu odluku i rekao: "Gde nema vlasti, ima pravde."
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: