Svet 21

25.06.2024.

11:45

Oboren "Global Hawk"?

Ruski mediji objavile su u ponedeljak da je vojska te zemlje najverovatnije oborila američki dron za nadgledanje iznad Crnog mora.

Izvor: Njuzvik

Oboren "Global Hawk"?
EPA/ARMIN WEIGEL

Podeli:

"Pravda", ruski dnevni list, objavio je članak s naslovom: "Vazdušno-kosmičke snage Rusije su možda oborile američki dron iznad Crnog mora".

List navodi da je tu informaciju prvi proširio Telegram kanal "Fighterbomber", koji ima veze sa Vazdušno-kosmičkim snagama Rusije.

Činilo se da je kasno u ponedeljak kanal sugerisao da je "nešto" oboreno iznad Crnog mora, preneo je Njuzvik, dodajući da oni nisu mogli da potvrde ovu tvrdnju.

"Pa onda. Korak je napravljen. Čestitam svima koji su uključeni. Zgodni momci! Čekamo 'OK' od Jenkija o 'neprofesionalnim radnjama'", naveo je kanal "Fighterbomber". "Sada je povećana turbulencija u Crnom moru. Hajde da vidimo da li je to stalno ili je to bio jednokratan događaj."

Telegram kanal u svom početnom postu nije precizirao šta je američko sredstvo za koje tvrdi da je oboreno, ali je "Pravda" objavila da je moguće da je oboreni dron mogao biti RK-4 "Global Hawk".

Potom su, u posebnom postu, na kanalu "Fighterbomber" naveli nešto što bi trebalo da predstavlja potvrdu obaranja ameročkog špijunskog drona: "Ako [Jenkiji] ponovo lete, to znači da su prilično spremni za gubitak 'Global Hawka' (ili čak više od jednog)".

Ruske novine "Izvestia" navele su u ponedeljak, pozivajući se na podatke sa "Flightradar24", da je američki špijunski dron "Global Hawk" bio u vazdušnom prostoru iznad aneksiranog Krima u vreme napada na lučki grad Sevastopolj na poluostrvu u nedelju.

Posmatrači rata u Ukrajini, uključujući obaveštajnog analitičara otvorenog koda Olivera Aleksandera, istakli su na društvenoj mreži X da, uprkos tvrdnjama Telegram kanala, podaci radara pokazuju da je najnoviji vidljivi let špijunske bespilotne letelice "završio bezbednim sletanjem u Sigonelu u Lentiniju, na Siciliji u ponedeljak ujutru."

Podeli:

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: