Svet 0

25.06.2024.

10:15

Ponovo gori na ostrvu: Demostracije dovele do novog haosa VIDEO

Nakon nekoliko dana koji su smatrani relativno mirnim, Nova Kaledonija je ponovo postala poprište haosa, pre svega zbog odluke francuskih vlasti da deportuju organizatore masovnih demonstracija na ovom ostrvu.

Izvor: Klix.ba

Ponovo gori na ostrvu: Demostracije dovele do novog haosa VIDEO
Profimedia

Podeli:

Novi protesti počeli su u nedelju i nastavljeni u ponedeljak, obeleženi sukobima između separatista i policije.

Eskalacija tenzija usledila je nakon podizanja optužnice protiv organizatora protesta i članova separatističkog CCAT-a i njihovog prebacivanja u zatvor u kontinentalnoj Francuskoj, 14.000 kilometara od Nove Kaledonije.

Kako prenose francuski mediji, lider CCAT-a Kristijan Tejn, za koga se navodi da je orkestrirao nemire u ovoj oblasti, takođe je prebačen u kontinentalnu Francusku.

"Zahtevamo oslobađanje i hitan povratak braće i sestara i da im se sudi u svojoj zemlji. Osuđujemo francusku kolonijalnu taktiku nakon njihovog hapšenja", saopštio je CCAT.

Povodom hapšenja aktivista i njihovog prebacivanja oglasila se i LDH, organizacija za ljudska prava u Francuskoj.

"Prebacivanje vođe za nezavisnost Kanaka na više od 17.000 kilometara od njihovih domova te njihovo smještanje u istražni zatvor krši njihovo pravo na privatni i porodični život", naveli su iz LDH.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Podeli: