Svet 0

25.06.2024.

9:16

Amerika poslala upozorenje: Ne računajte na nas

Američki zvaničnici izdali su neobično upozorenje Hezbolahu, rekavši libanskoj paravojnoj grupi da Vašington neće sprečiti Izrael da ih napadne.

Izvor: Index.hr

Amerika poslala upozorenje: Ne računajte na nas
Profimedia

Podeli:

Kako piše Politiko pozivajući se na izvore iz američke vlade, poruka je osmišljena da podstakne šiitsku miliciju da se povuče i deeskalira krizu koja se sprema duž izraelsko-libanske granice.

"Ne računajte na našu pomoć ako Izrael odluči da napadne", poruka je Amerike.

Mnogi američki zvaničnici su rezignirani sa mogućnošću da bi Izrael mogao da napadne Hezbolah u južnom Libanu u narednim nedeljama. Dva američka zvaničnika izjavila su za Politiko pod uslovom anonimnosti da Hezbolah takođe mora da shvati da će Vašington pomoći Izraelu da se odbrani ako Hezbolah uzvrati.

Oni su naglasili da militantna grupa ne treba da računa na to da će Amerika delovati kao kočnica u donošenju odluka Izraela. Poruka se prenosi indirektno, a SAD se ne sukobljavaju s Hezbolahom jedan na jedan jer su označene kao teroristička organizacija i oslanjaju se na javnu komunikaciju ili posrednike.

Specijalni izaslanik SAD Amos Hohštajn i drugi američki zvaničnici otputovali su poslednjih dana u region da obuzdaju obe strane, dok u Vašingtonu raste osećaj da je eskalacija neizbežna.

"Izrael mora da uradi ono što mora", rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Izrael i Hezbolah su mesecima angažovani u sukobu na niskom nivou, uz razmenu vatre i ciljane operacije nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael i izraelske odmazde u pojasu Gaze.

Konflikti između Hezbolaha i Izraela su se intenzivirali poslednjih nedelja nakon što se smanjio intenzitet izraelskih operacija u Gazi. Američki zvaničnici strahuju da bi sveobuhvatna bitka između Izraela i Hezbolaha, koji, kao i Hamas, podržava Iran, ali je jači i bolje naoružan, mogla da gurne region u sveobuhvatni rat, s obzirom da je Hezbolah takođe veliki saveznik Irana .

To je scenario koji pokušavaju da spreče otkako je izbio rat između Izraela i Hamasa prošlog oktobra.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Podeli: