Svet 1

25.06.2024.

9:04

Asanž napustio zatvor i ukrcao se u avion: Evo kako sada izgleda osnivač Vikiliksa VIDEO

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asaž, pristao je da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zaveru radi pribavljanja i obelodanjivanja poverljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, zarad puštanja na slobodu.

Izvor: Blic

Asanž napustio zatvor i ukrcao se u avion: Evo kako sada izgleda osnivač Vikiliksa VIDEO
Tanjug/AP Photo/Sakchai Lalit

Podeli:

On je sada snimljen i kako se ukrcava u avion.

Podsetimo, Asanž je u ponedeljak napustio zatvor Belmarš u Velikoj Britaniji nakon pet godina kada ga je Visoki sud Velike Britanije pustio na slobodu i ukrcao se na let tog popodneva.

Rezultat globalne kampanje

U saopštenju na platformi Vikiliks u objavljenom na platformi "X" objavljeno je da je Asanžov sporazum sa SAD rezultat globalne kampanje.

"Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, aktiviste za slobodu štampe, zakonodavce i lidere iz celog političkog spektra, sve do Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju.

Izjašnjava se krivim

Džulijan Asanž u sredu će se izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu sa administracijom američkog predsednika Džoa Bajdena koji će okončati njegov zatvor u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju nakon 14. godina pravne borbe.

On će se vratiti u Australiju nakon saslušanja, dodaje se u saopštenju Vikiliksa, pozivajući se na saslušanje na Sajpanu.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: