Svet 20

25.06.2024.

10:20

Kuva se nešto vrlo ozbiljno? Počinje odlučujuća bitka

Hrvatski geopolitičar Gordan Akrap smatra da će se prava bitka i sudbina Ukrajine, kao i sudbina budućeg pregovora, odlučiti u bitci za de Ukrajine od Hersona do Zaporožja i Melitopolja, sve do granice s Krimom.

Izvor: Index.hr

Kuva se nešto vrlo ozbiljno? Počinje odlučujuća bitka
Tanjug/P Photo/Evgeniy Maloletka

Podeli:

"Vidimo da se Ukrajina priprema za tako nešto, a Rusi nisu neinformisani i vidi se da se i oni spremaju, čim su poslali taj svoj jedini primerak S-500 da zaštiti Krim. Vidi se da se kuva nešto ozbiljnije i da će se vrlo  verovatno bitka za Ukrajinu na strategijskom nivou odlučiti na tom području. Naime, ako Ukrajinci uspeju da sruše Krimski most most i ako uspeju da u fitičkom smislu odvoje Krim od Rusije, pregovaračka pozicija Ukrajine je znatno drugačija i znatno bolja", uveren je Akrap.

Vojni analitičar Marinko Ogorec pak smatra da će rat u UKrajini trajati još dugo jer mu se kraj ni ne nazore.

Podsetio je I na to da Rusija smatra da ne vodi rat samo protiv UKrajine, već da od početka tvrdi da vodi rat s NATO-savezom, pre svega sa SAD-om, a da je Ukrajina u stvari samo "proksi" struktura koja jednostavno daje teritoriju i ljude za vođenje rata, a da sve ostalo rade zapadni saveznici, odnosno NATO snage.

"Tako da tim pristupom Rusija svaki oblik pomoći od strane Zapada prema Ukrajini tumači kao učestvovanje u ratu", dodao je Ogorec.

"Što se tiče samog izvođenja borbenih delovanja, za sada Rusi imaju stratešku inicijativu. Kako će se rat razvijati dalje, to je vrlo, vrlo teško za proceniti. Činjenica je samo jedna: još uvek će taj rat poprilično dugo trajati, završetak mu se ne vidi", rekao je Ogorec.

Smatra da, kada bude došlo vreme da se sedne za sto I pregovara, da će verovatno i jedna i druga strana nastojati da ostvare što je moguće veće uspehe na terenu. "Za sada situacija ne ide u prilog Ukrajini", dodao je Ogorec.

Podeli:

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: