Svet 0

25.06.2024.

22:14

Generale, moraćeš da rizikuješ; Bićete desetkovani

Mnogi ukrajinski vojnici okupili su se severno od Harkova i čekaju da glavnokomandujući ukrajinskim oružanim snagama Oleksandr Sirski donese odluku gde da se postroje.

Izvor: Novosti

Generale, moraćeš da rizikuješ; Bićete desetkovani
EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

Podeli:

Ruski mediji javljaju da ukrajinske oružane snage, uprkos ponovljenim kontranapadima, nemaju ofanzivnu moć potrebnu za probijanje ruske odbrambene linije u blizini grada Volčanska u Harkovu, prenele su Novosti.

Čini se da je to rekao penzionisani pukovnik Donjecke Narodne Republike (LNR) Andrej Maročko.

"Čuli smo kako ukrajinski oficiri govore da im je potreban duplo veći broj vojnika kako bi ukrajinska vojska mogla da odgovori na operativno-taktičku situaciju na ovom sektoru fronta", rekao je Marotsko.

Poslednjih dana vode se žestoke borbe u gradu Volčansku. Rusi trenutno pokušavaju da proteraju poslednjeg ukrajinskog vojnika koji je ostao na teritoriji grada.

S druge strane, Ukrajinci pokušavaju da evakuišu ranjene vojnike unutar grada, uglavnom tokom noći, ali im ruska artiljerija veoma otežava napore. Izveštaji na internetu opisuju da je u proteklih 48 sati artiljerijska vatra ruske vojske gađala ukrajinske vatrene položaje u oblasti Volčanska i oblasti obližnjeg sela Lipci.

Severno od Harkova, ukrajinska vojska je navodno okupila velike snage ljudi koji čekaju dalja uputstva o tome kako da se kreću na bojnom polju.

Ruski mediji obaveštavaju da je reč o ogromnoj formaciji od najmanje 20 različitih brigada, među kojima su neke od najboljih jedinica ukrajinske vojske u ovom trenutku. Čini se da Ukrajincima, iako im nedostaje ljudstva na frontu, više ne nedostaje rezervi.

Načelnik generalštaba ukrajinskih oružanih snaga Oleksandr Sirski je u velikoj dilemi: da iskoristi ove rezerve da pokuša da napreduje na Harkov protiv ruskih snaga, ili da izdvoji ove rezerve i naredi delimično povlačenje iz Volčanska?

Prema mišljenju stručnjaka, Sirski mora da rizikuje i da izabere jednu od ove dve opcije. Ako ništa ne preduzme, ukrajinski vojnici koji se trenutno nalaze u Volčansku biće desetkovani, pošto su Rusi već započeli teško bombardovanje.

Ruske trupe su zauzele Šumi, rekao je ruski izvor koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu Rusije (GUR), prema sajtovima društvenih medija.

U ponedeljak se zamenica predsednika Odbora za nacionalnu bezbednost ukrajinskog parlamenta (Vrhovne rade), poslanica Marijana Bezula, obratila aktuelnim borcima za Šumi, okrivljujući za poraz komandanta sektora i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine generala Sirkskog.

Osim toga, ruska vojska nastavlja da napada Seversk, napredujući na istočni deo naselja iz pravca Majorska.

Napadi ruske vojske na frontu se pojačavaju, ali i vazdušni, a to može biti znak da se upravo odvijaju pripreme za veliki ruski napad, sa ciljem da se od sada zabrani svaka ofanzivna inicijativa Ukrajinaca.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Totalni preokret: Sneg

Hrvatski Državni hidrometeorološki zavod objavio da ovog vikenda sledi oproštaj od paklenog leta i da u tu zemlju stiže ozbiljno zahlađenje.

11:30

6.9.2024.

1 d

Podeli: