Svet 37

25.06.2024.

8:05

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

Izvor: Novosti

Ukrajina "da", Srbija "ne"
Profimedia

Podeli:

Istovremeno, Zapadni Balkan i ovoga puta, uprkos brojnim obećanjima, skrajnut je sa koloseka i ostavljen u briselskoj čekaonici, pišu Večernje novosti.

Ovo je poruka koja je juče došla sa sastanka šefova diplomatija zemalja članica Evropske unije u Luksemburgu, kojem su prisustvovali i ministri iz našeg regiona, među kojima i prvi čovek srpske diplomatije Marko Đurić.

“Očekujemo s nestrpljenjem prvu Međuvladinu konferenciju, koja će predstavljati početak pregovaračkog procesa”, poručio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, naglasivši da na ovaj način kreće ostvarivanje evropskog sna njegove zemlje.

Taj san postao je java pre zore iz političkih razloga, odnosno zbog sukoba Ukrajine sa Rusijom, pa je ubrzan put ka EU još jedna od usluga saveznika Kijevu, ocenjuju Novosti.

Iako Kijevu i Kišinjevu na papiru predstoji čitav niz formalnih administrativnih uslova koje treba da ispune, ovaj čin predstavlja ekspresni nastavak procesa integracija država koje su tu mogućnost dobile od izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba.

Krajem prošle nedelje prethodno je utvrđen pregovarački okvir, uz saglasnost da su ispunjeni preduslovi za započinjanje pristupnog procesa. A danas će najpre biti organizovana konferencija sa Ukrajinom, a potom i sa Moldavijom.

Do međuvladinih konferencija dolazi na kraju belgijskog predsedavanja, posle čega šestomesečno vođstvo Unije preuzima Mađarska.

Šefovi država ili vlada EU su se saglasili o početku pregovora sredinom decembra prošle godine, ali je zvanična Budimpešta izrazila rezerve, smatrajući da Ukrajina i Moldavija još nisu spremne za taj proces.

U međuvremenu, Evropska komisija je početkom juna zaključila da su ispunjeni svi uslovi za zvanični početak pregovaranja. Pred dvema zemljama je veliki posao, a akcenat je stavljen na borbu protiv korupcije i uticaja oligarha. Mađarska je takođe zahtevala i bolje poštovanje nacionalnih manjina, imajući u vidu da u Ukrajini živi dosta Mađara.

Iako EU želi da Ukrajinu, Moldaviju, ali i Gruziju na ovaj način "odvoji od Rusije", mnogobrojne su prepreke za unutrašnje evropsko tržište potencijalnim prijemom pre svega Ukrajine koja ima preko 40 miliona stanovnika i veliki je izvoznik poljoprivrednih proizvoda po niskim cenama.

Iako potezi Brisela govore drugačije, ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je da bi Zapadni Balkan trebalo da se pridruži Evropskoj uniji pre Ukrajine. Tajani je u Luksemburgu, na sastanku ministara spoljnih poslova EU, odgovarajući na pitanje oko Ukrajine i njenog zvaničnog početka pregovora sa EU, rekao da je Unija spremna da podrži tu zemlju u svakom sektoru, uključujući u borbi protiv korupcije:

"Pre Ukrajine, ima mnogo zemalja Zapadnog Balkana. Moramo da idemo dalje i nadam se punopravnom članstvu za zemlje Zapadnog Balkana pre 2030. godine, a onda treba da radimo sa Ukrajinom i Moldavijom", rekao je Tajani.

Upitan - znači li to da misli da Zapadni Balkan treba da ima prednost u odnosu na Ukrajinu, Tajani je odgovorio:

"Naravno. Oni su dugogodišnji kandidati. Mislim da smo blizu zaključivanja procesa, a i oni su počeli ranije evropske integracije. Istovremeno, moramo da radimo sa Ukrajinom, ali smatram da nam treba vremena", dodao je on.

Podeli:

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: