Svet 0

24.06.2024.

17:56

Sukob se nastavlja; Odloženi pregovori

Pregovori o pomirenju između palestinskih organizacija Hamas i Fatah, čije je održavanje bilo najavljeno za jun ove godine u Kini, odloženi su, a novi datum još nije određen, potvrdili su danas zvaničnici ovih palestinskih frakcija.

Izvor: Tanjug

Sukob se nastavlja; Odloženi pregovori
Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Podeli:

Visoki zvaničnik Hamasa Basem Naim, koji je prisustvovao prethodnom sastanku, rekao je izveštaču Rojtersa da je sastanak odložen i da novi datum još nije odredjen, optužujući Fatah za odlaganje.

Govoreći pod uslovom anonimnosti, trojica zvaničnika Fataha potvrdila su odlaganje junskog sastanka navodeći da će njihov pokret izdati saopštenje o ovom pitanju.

Nakon što je u aprilu bila domaćin sastanka predstavnika Hamasa i Fataha, Kina je saopštila da su Fatah, koji predvodi predsednik Mahmud Abas i Hamas izrazili volju da razgovaraju o pomirenju kroz jedinstvene razgovore u Pekingu i najavili da će takav sastanak biti održan sredinom juna, prenosi Rojters.

S obzirom na duboku podeljenost ovih palestinskih frakcija, analitičari su izrazili minimalnu nadu da bi ovakvi pregovori mogli da donesu napredak u pravcu dogovora o pomirenju koji bi mogao da doprinese stvaranju ujedinjene palestinske administracije u okupiranom Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze koji je od 2007. godine pod kontrolom Hamasa.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: