Svet 3

24.06.2024.

13:59

HIMARS is back i "zatrpava" Ruse VIDEO

Ukrajinske snage su prvi put upotrebile rakete sa kasetnom municijom koje su isporučile SAD na bojnom polju za gađanje ruskih vojnika, a video snimak navodnih napada postao je viralan.

Izvor: newsweek

HIMARS is back i "zatrpava" Ruse VIDEO
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Podeli:

Kao deo svoje vojne pomoći Kijevu, SAD su Ukrajini već dale oko 20 raketnih sistema HIMARS, koji su pomogli Ukrajincima na bojnom polju u borbi protiv ruske agresije.

Sistemi mogu da lansiraju kasetnu municiju M30 GMLRS.

Na nalogu "Ukraine Battle Map" na društvenoj mreži Iks, koji objavljuje najnovije informacije o invaziji Rusije u punom obimu, postavljen je dvominutni video za koji se tvrdi da je vizuelni dokaz prve upotrebe raketa sa kasetnom municijom protiv moskovskih snaga.

Video prikazuje nešto što liči na snimke eksplozija u polju i ruskog vojnika kojeg njegovi drugovi na nosilima nose do vozila.

"Prvi put u ratu, postoji video potvrda da Ukrajina koristi rakete HIMARS M30 GMLRS kasetne municije protiv ruskih vojnika", navodi se u opisu snimka.

U saopštenju se navodi da se napad dogodio oko 13 milja od linije fronta na jugu u blizini Burčaka, u regionu Zaporožja, na grupu od "najmanje sedam ruskih vojnika i najmanje jednog vozila".
 


 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

19 h

Podeli: