Svet 9

24.06.2024.

18:22

Preokret; Budanov poručio: Jedina opcija je...

Mirovni pregovori više nemaju smisla, jer je jedina opcija da se povrati okupirana teritorija, rekao je šef ukrajinske vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov.

Izvor: The Kyiv Independent

Preokret; Budanov poručio: Jedina opcija je...
Profimedia

Podeli:

On je u intervjuu za Filadelfija inkvajer, koji je objavljen u nedelju, rekao da Ukrajina više nema opcija nego da vrati ono što je okupirano.

"U suprotnom", kako je dodao, "ratno stanje će trajati zauvek".

Ukrajina je ranije ovog meseca održala mirovni samit u Švajcarskoj kako bi prikupila podršku svojoj formuli mira, koja uključuje obnavljanje njenih nacionalnih granica. Rusija nije pozvana na događaj u Švajcarskoj, podsetio je Njuzvik.

Tokom intervjua, šef vojne obaveštajne službe je takođe izrazio uverenje da ruski predsednik Vladimir Putin neće koristiti taktičko nuklearno oružje na bojnom polju.

"Čemu bi to koristilo? Nemamo velike koncentracije trupa za koje bi takvo nuklearno oružje bilo prikladno", rekao je Budanov i dodao da se probijanje ukrajinskih odbrambenih linija može obaviti konvencionalnim oružjem, izbegavajući velike političke rizike.

Budanov je takođe govorio o potrebi upotrebe oružja dugog dometa za napad na rusko tlo, što Ukrajina sve više čini poslednjih meseci. Pored toga, Budanov je rekao da veruje da bi se rakete dugog dometa ATACMS mogle koristiti za uništavanje Kerčkog mosta.

Most povezuje rusko kopno sa poluostrvom Krim koje je okupirala Rusija i dugo je bio ključni put za snabdevanje ruske vojske u Ukrajini.

Izgradnja mosta dugog 19 kilometara počela je nakon nezakonite aneksije Krima 2014. godine i završena je 2018. godine.

Most je teško oštećen u ukrajinskim udarima u oktobru 2022. i julu 2023. Međutim, portparol mornarice Dmitro Pletenčuk rekao je ranije ovog meseca da njegovo uništenje više neće biti vojno efikasno, jer se Rusija više ne oslanja na njega u tolikoj meri u vojne svrhe.

Budanov je u intervjuu govorio i o mogućoj pobedi Donalda Trampa na predstojećim predsedničkim izborima u SAD, opisujući svoj stav prema takvom događaju kao "smiren".

"Vaši izbori su veoma nepredvidivi. Ako analizirate njegove javne govore, on je promenio položaj nekoliko puta, a moć vašeg sistema je u tome što ne dozvoljava jednoj osobi da donosi jednostrane odluke", istakao je Budanov.

Podeli:

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: