Svet 40

24.06.2024.

12:15

Odmazda je spremna? Putinov prst je na crvenom dugmetu; Šta sad?

Nadležni odbor ruske Dume radi na uklanjanju proceduralnih prepreka za korišćenje nuklearnog “crvenog dugmeta” u slučaju da Kremlj proceni da postoji legitimna ugroženost od spoljnog neprijatelja.

Izvor: Jutarnji.hr

Odmazda je spremna? Putinov prst je na crvenom dugmetu; Šta sad?
Profimedia

Podeli:

Ta informacija je ratu u Ukrajini dala novu dozu ozbiljnosti, jer taj sukob poprima konture možda i najozbiljnijeg okršaja Rusije i Zapada od Kubanske raketne krize 1962., ističe Rojters.

Za reformu nuklearne doktrine Ruske Federacije biće zadužen Andrej Kartapolov, bivši zapovednik ruske vojske na frontu u Siriji, gde se borio na strani predsednika Bašara al-Asada. Danas služi kao zastupnik vladajuće stranke Ujedinjena Rusija.

Do ove eskalacije došlo je nakon što su ukrajinske taktičke rakete ATACMS dometa od 300 kilometara, koju su Kijevu ranije ove godine dopremile Sjedinjene Američke Države, ovog vikenda pogodila krimski grad Sevastopolj, odnevši najmanje petoro ljudskih života, među kojima i troje maloletne dece.

Sevastopoljske vlaste, koje su pod kontrolom Moskve, tvrde i da su povređene najmanje 144 osobe.

Moskva nije oklevala da za napad optuži Vašington, koji je "besramnim naoružavanjem Kijeva učestvovao u prolivanju krvi ruskih državljana", čime su dali naslutiti da pripremaju odmazdu.

Kakvu, još se ne zna. Ali, kako ocenjuju mediji, ruskom predsedniku Vladimiru Putinu se na tacni konačno servirao argument da iza cele priče oko "specijalne vojne operacije u Ukrajini", zapravo stoji imperijalizam SAD-a kojeg on, kao dobročinitelj, hrabro pokušava da suzbije.

Rusko ministarstvo odbrane tvrdi da su koordinate leta postavili američki stručnjaci, i to na osnovu informacija dobijenih iz američkih špijunskih satelita, čime Bajdenovu Belu kuću smatraju direktno odgovornom za napad.

Portpar Kremja Dmitrij Peskov tvrdi da je ruski predsednik u neprestanom kontaktu s vlastima u Sevastopolju i dodaje da je apsolutni prioritet ruske vlade u ovome trenutku da pruži podršku svim žrtvama napada.

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti i jedan od vodećih jastreba Putinovog užeg kruga, incident je opisao kao "gnusan i podli čin protiv ruskog naroda".

Ruska PVO odbrana oborila je tri od ukupno četiri rakete, kažu Rusi. Ali, prema poslednjim informacijama ruskih režimskih medija, "jedna je skrenula sa svoje putanje u poslednjoj etapi svoga leta, pri čemu je bojeva glava eksplodirala u vazduhu iznad grada".

Društvenim mrežama, ali i režimskim medijima, od juče se neprestano emituju potresni snimci raketiranja Sevastopolja, što znači da propagandna mašinerija mobilizuje javnost i time priprema teren za eventualnu odmazdu, prenosi Jutarnji list.

Podeli:

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: