Svet 0

24.06.2024.

11:45

"Čovek sa iskustvom"; Kandidat za šefa Interpola osumnjičen za otmicu i pokušaj iznude

Kandidat za sledećeg šefa Interpola Mubita Nava iz Zambije, optužen je za umešanost u otmicu, pritvaranje, napad i pokušaj iznude dvojice indijskih biznismena.

Izvor: Tanjug

"Čovek sa iskustvom"; Kandidat za šefa Interpola osumnjičen za otmicu i pokušaj iznude
Profimedia

Podeli:

Advokati Vinoda i Udita Sadhua pisali su Interpolu rekavši da optužbe protiv Mubite Nave, zamenika komesara policije u Zambiji, sugerišu da je on ''očigledno nepodesan" da bude sledeći generalni sekretar te organizacije, piše Gardijan.

Nava, kog podržavaju države članice Afričke unije, jedna je od četiri osobe u užem izboru za poziciju lidera Interpola, a očekuje se da će uskoro biti najavljeno ko će preuzeti tu ulogu.

U pismu koje je Interpolu poslala advokatska kancelarija Leverets Group sa sedištem u Velikoj Britaniji, u ime dva biznismena, navodi se da njeni klijenti ''imaju čvrste osnove da veruju da je gospodin Nava igrao ključnu ulogu u zaveri koja je dovela do njihove protivpravne otmice, pritvora, napada i pokušaj iznude" u septembru 2022. godine, kada je bio zamenik direktora u zambijskoj krimnalističkoj policiji.

Navodi se da su biznismeni ''upali u zasedu napadača koji su se predstavljali kao propisno ovlašćeni policajci i ubačeni u neobeleženi kombi pre nego što su odvedeni u privatnu rezidenciju u Lusaki, gde su bili izloženi pretnjama i prinudi, pre nego što je jedan od zarobljenika uspeo da podigne uzbunu koristeći skriveni mobilni telefon''.

Sadhui su vlasnici Sun Pharmaceuticals, kompanije kojoj je vrhovni sud Zambije dodelio oko 117 miliona švajcarskih franaka (105 miliona funti) zbog preplaćenog kredita Razvojne banke Zambije.

Isplata, za koju vlada Zambije snosi odgovornost, tek treba da bude izvršena.

U pismu se dalje navodi da su od presude Sadhujevi stavljeni "pod ekstremni i nezakoniti pritisak" da odustanu od plaćanja od strane ljudi bliskih zambijskoj državi, kao što su Nava i njegovi saradnici.

Tvrdi se da su Sadhujevi pokrenuli pravni postupak protiv policijskih službenika i vladinih zvaničnika za naknadu štete u vezi sa događajima iz septembra 2022. godine, a slučaj bi trebalo da bude održan u oktobru ove godine, gde će Nava navodno biti ključni svedok.

Policijska služba Zambije odbacila je ove navode kao ''zlonamerne'' i tvrdi da da su Sadhujevi osumnjičeni u istrazi počinjenja prevare navodnom promenom strukture akcija Sun Pharmaceuticals-a, a da pokušavaju da izbegnu krivičnu odgovornost u zemlji.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: