Svet 14

24.06.2024.

13:55

Ako Rusi krenu, Srbija je...

Analitičar Darko Obradović izjavio je danas da proširenjem vojne baze u Rumuniji, NATO šalje poruku regionu da je regionalna bezbednost nepromenjiva.

Izvor: Tanjug

Ako Rusi krenu, Srbija je...
EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Podeli:

Takođe, poruka svima je i da su odvraćanje i odbrana glavni prioritet NATO-a.

On je u izjavi za Tanjug istakao da je proširenje baze u Mihai Kogalničanu (MK) u Rumuniji dogovoreno daleko pre ruske agresije na Ukrajinu, i dodao da to predstavlja stratešku odluku Rumunije da poveća svoje kapacitete i unapredi svoju nacionalnu bezbednost u teatru Crnog mora.

Obradović kaže da nakon strateškog koncepta iz Madrida 2022. godine, NATO želi da proširi partnerstva sa državama partnerima kao što je Srbija, i da svoju ulogu podigne na viši nivo od uloge Kfor-a na Kosovu i Metohiji.

Kako je objasnio, NATO funksioniše po sistemu "švedskog stola", odnosno da država partner u ovom slučaju Srbija, na osnovu sporazuma sama bira koje aktivnosti želi da sprovodi u skladu sa svojim interesima jer pocenjuje da će tim aktivnostima povećati svoju interoperabilnost, podići poverenje i unaprediti sveobuhvatnu bezbednost u regionu.

"Uloga NATO-a na Balkanu je više nego dobrodošla, utiče povoljno na stabilnost, dok u slučaju Rusije formira se jedan novi 'Berlinski zid' koji obuhvata područje od Crnog mora do Baltika, i samim tim tri međunarodne borbene grupe se nalaze u okruženju Srbije, u Bugarskoj, Rumuniji i Mađarskoj. Srbija je apsolutno bezbedna od prelivanja konflikta iz Rusije zahvaljujući međunarodnim borbenim grupama NATO-a koje nas okružuju", naveo je analitičar.

Na pitanje da li je posle ovih aktivnosti na proširenju vojne baze u Rumuniji, očekivano i proširenje vojne baze Bondstil na KiM, Obradović je napomenuo da ne treba mešati vojne baze u Albaniji i Rumuniji, jer te vojne baze i njihova namena nije istovetna kao namena vojne baze u skladu sa rezolucijom 12 44 koja se nalazi Kosovu.

Prema njegovim rečima, ta vojna baza ima za zadatak da spreči obnovu neprijateljstava, da garantuje mir svima koji žive na Kosovu, istakavši da nema nikakve veze u projekciji moći NATO-a u odnosu na Rusiju.

"To su razdvojene stvari, u ovom slučaju se radi o sprovođenju zadataka koji su na osnovu rezolucije 12 44", poručio je Obradović.

Podeli:

14 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: