Svet 1

24.06.2024.

10:21

Vri u Francuskoj; Nisam slep

Francuska bi se mogla suočiti s građanskim nemirima i nasiljem povezanim sa izborima, rekao je ministar unutrašnjih poslova te zemlje Žerald Darmanin.

Izvor: Index.hr

Vri u Francuskoj; Nisam slep
EPA-EFE/LUDOVIC MARIN / POOL MAXPPP OUT

Podeli:

"Moguće je da će biti veoma jakih napetosti", rekao je Darmanin za radio RTL, dodajući da se vlasti pripremaju za "vrlo zapaljivu" situaciju.

Izbori se održavaju manje od mesec dana pre Olimpijskih igara u Parizu 2024. Predsednik Emanuel Makron šokirao je naciju odlukom o raspuštanju Nacionalne skupštine ranije ovog meseca, nakon neuspeha na izborima za Evropski parlament.

Mnogi birači izbore doživljavaju kao referendum o sudbini predsednika koji se nekada smatrao kao sposoban da prevlada političke podele, ali je njegov rejting pao nakon nekoliko političkih kriza.

"Verujem vam", poručio je Makron glasačima u "pismu Francuzima" objavljenom u nedelju u kojem je svoj tabor, koji u anketama zaostaje za krajnjom desnicom i novoformiranim levim savezom, pokušao da prikaže kao poslednju nadu za stabilnost.

"Nisam slep: svestan sam demokratskih slabosti", naglasio je Makron i ponovio da će ostati na dužnosti do isteka mandata 2027. bez obzira na ishod izbora.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

1 d

Podeli: