Svet 4

24.06.2024.

9:06

Čeka nas "katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju"?

Iako zapadni zvaničnici od oktobra 2023. Rade na tome da spreče eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, rizik od širenja regionalnog sukoba sada raste iz sata u sat.

Izvor: Index.hr

Čeka nas "katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju"?
EPA-EFE/ATEF SAFADI

Podeli:

Naime, rat u Gazi preti da se prelije na otvoreni sukob između Izraela i libanskog Hezbolaha, što bi bilo pogubnno za sve strane i potreslo bi ceo region. Kako dalje piše BBC, rat punih razmera uključio bi Iran otvorenije u sukob nego što je to bio slučaj tokom krvavih ratova vođenih između Izraela i Hezbolaha 1996. i 2006. godine.

Pitanje je sada koliko će izraelski čelnici usled rastućeg pritiska domaće javnosti da se obračunaju s Hezbolahom i dalje slušati pozive Vašingtona na suzdržanost?

Podseća se da Izrael i Hezbolah vode prekogranične sukobe od napada Hamasa 7. oktobra prošle godine, što je i pokrenuo odmazdu izraelski oružanih snag ana Pojas Gaze.

Međutim, sve do sada Izrael je ostao ispod praga otvorenog rata ili unutar onoga što libanski političari nazivaju "pravilima igre" - neformalnim smernicama uspostavljenim nakon 2006. godine kako bi se smanjio rizik od pogrešne procene i eskalacije s obe strane.

Posebna koordinatorka UN-a za Liban, Dženin Henis-Plasčirt i zapovednik mirovnih snaga UN-a raspoređenih duž južne granice Libana, general-pukovnik Aroldo Lazaro, rekli su u zajedničkoj izjavi da je opasnost od pogrešne procene koja vodi do iznenadnog i šireg sukoba vrlo stvarna.

No, kako navodi BBC u poslednjih 19 dana došlo je do postupnih promena. Hezbolah je intenzivirao svoje delovanje i rastegao pravila igre i sada postoji hitna potreba za smirivanjem situacije

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da bi širenje rata na Liban bila "katastrofa koja nadilazi svaku imaginaciju".

Podseća se i da je prošle sedmice Hezbolah ispalio stotine raketa i dronova na izraelske vojne lokacije, a nakon što je IDF usmrtio jednog od njegovih visokih zapovednika Taleba Abdulaha.

Hezbolah koristi dronove s eksplozivom, kao i rakete i protivtenskovske projektile. A u maju je prvi put lansirao dron s projektilom protiv Izraela.

Uz snažnu iransku podršku, Hezbolah tvrdi da je od oktobra izveo više od 2.000 napada na Izrael, te da će okončati neprijateljstva tek kada se postigne sporazum u Gazi. A takva mogućnost čini se sve daljom svakim novim danom.

Hezbolah je ove sedmice uputio I jezivu poruku puštanjem snimka koji je napravio njihov dron  i koji traje 10 minuta, a na tom snimku su luka u Haifi i drugi vojni ciljevi u severnom Izraelu, uključujući sisteme PVO "Gvozdena kupola" i "Davidova praćka".

S druge strane, i retorika izraelskih zvaničnika primetno se zaoštrila: ministar spoljnih poslova Izraela upozorio je Hezbolah da će u slučaju totalnog rata biti uništen i da je Izrael vrlo blizu trenutka kada će promeniti stav protiv Hezbolaha i Libana.

Izraelska vojska je istovremeno objavila da su zapovednici IDF-a odobrili operativne borbene planove za napad preko severne granice Izraela. Sada je potrebno još samo zeleno svetlo premijera Benjamina Netanijahua.

Zatim je vođa Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio da nigde u Izraelu neće biti sigurnosti ako izbije rat punih razmera. I za svaki slučaj, naglasio je da bi se ratno poprište moglo proširiti daleko izvan Levanta, čak do Kipra, bude li Izraelu omogućeno korišćenje kiparske vazdušne luke i logističkih objekata.

Izrael može da sravni Liban sa zemljom i upozorio je da će to učiniti u slučaju rata, a ono što se dogodilo Gazi samo pojačava tu pretnju. A Hezbolah više nije Hezbolah iz 2006. godine. Danas je mnogo bolje naoružan. Procenjuje se da raspolaže arsenalom od 40.000 do 120.000 raketa i jasno je stavio do znanja da će borbu dovesti u samo srce Izraela, preneo je Index.hr.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom Rusijo"

Nemačka je u petak, u Štadeu kod Hamburga, počela izgradnju prvog od tri planirana kopnena terminala za prijem tečnog prirodnog gasa.

16:00

29.6.2024.

22 h

Podeli: