Svet 2

24.06.2024.

8:30

Novo tajno oružje Rusa; Ukrajinci zapanjeni FOTO/VIDEO

Niz od 16 misterioznih struktura snimljen je tik uz liniju fronta u Ukrajini, piše ugledni portal Warzone, specijalizovan za vojne analize.

Izvor: Jutarnji.hr

Novo tajno oružje Rusa; Ukrajinci zapanjeni FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Sve je počelo onda kada je ukrajinski vojni ekspert Sergej Beskrestnov objavio na Telegram kanalu fotografije iz vazduha na kojima se vidi serija misterioznih ruskih sfera smeštenih u nepoznatom polju.

Ono što se može primetiti je maskirna mreža ili neka vrsta cerade postavljene oko objekata i obližnjeg očišćenog prostora gde se nalazi kamion.

Kako prenosi portal, nije poznato da li su strukture snimljene satelitom ili izviđačkim dronom.

"Mislio sam da znam sva tehnološka rešenja naših neprijatelja. Sada sam zbunjen skupom nekih hemisfera u nizu," napisao je Beskrestnov na svom Telegram kanalu.

On je odmah odbacio mogućnost da bi misteriozne strukture mogle biti sferne antene ili kućišta antena za potrebe komunikacije. On takođe eksplicitno napominje da niz nije kompatibilan sa ruskim protivbaterijskim sistemom 1B75 Penicilin, koji koristi akustične senzore i termičku sliku za otkrivanje dolazeće artiljerijske vatre i geolociranje njenog izvora.

Kako piše pomenuti portal, takav niz mogao bi da sadrži senzore koji mogu da detektuju neprijateljske signale i geolociraju one koji ih emituju kroz triangulaciju. Naravno, oni ne isključuju činjenicu da objekti predstavljaju samo terenska utvrđenja ili prepreke.

Međutim, još uvek nisu u stanju da precizno prodre u misteriozne forme na frontu. Skreću pažnju da se na fotografijama vidi relativno dobro održavan teren bez velikih koloseka koji bi se mogli povezati sa kretanjem teških vojnih kamiona. Ovo, tvrdi Warzone, postavlja pitanje da li ono što se vidi na slikama može biti nemilitantne prirode, već poljoprivredne.

"Bez više informacija i konteksta, uključujući gde se tačno nalazi taj misteriozni niz i koji bi drugi znaci vojnih aktivnosti mogli da postoje, trenutno je nemoguće sa sigurnošću reći kojoj svrsi te strukture služe", zaključuju na specijalizovanom vojnom portalu i zatim pozivaju sve čitaoce da, ako imaju neke informacije, pomognu u razumevanju svrhe ovih misterioznih sfera.
 

 

Više o situaciji na Istočnom frontu čitajte u našem Blogu UŽIVO.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: