Svet 27

24.06.2024.

23:50

Rat – dan 852: Razneli su ih, velika eksplozija; Rusi šire "crnu listu" FOTO/VIDEO

Rat u Ukrajini - dan 852.

Izvor: B92.net

Rat – dan 852: Razneli su ih, velika eksplozija; Rusi šire "crnu listu" FOTO/VIDEO
Profimedia

Podeli:

Ruske snage granatirale su gradove Odesu i Pokrovsk, saopštavaju ukrajinski zvaničnici.

Tvrde da je u Pokrovsku ubijeno pet osoba, od kojih su četvoro deca. Evropska unija usvojila je 14. paket sankcija protiv Rusije, a Moskva najavljuje da će proširiti svoju "crnu listu".

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su SAD odgovorne za jučerašnji smrtonosan ukrajinski napad na Sevastopolj, u kojem su stradale četiri osobe, a više od 120 njih je povređeno.

Završeno

23:06

Nebenzja: Nema sumnje u umešanost SAD u napad na Sevastopolj

Nema sumnje da su SAD direktno umešane u smrtonosni teroristički napad koji je Ukrajina izvršila na Sevastopolj, izjavio je ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja.

"Činjenica da su SAD direktno umešane u ovaj zločin je van svake sumnje", rekao je Nebenzja novinarima u UN, prenosi RIA novosti.

On je izjavio da Vašington i njegovi saveznici ohrabruju Kijev da izvrši terorističke napade na civile.

Ruski diplomata je najavio da će ovaj "teroristički napad ukrajinske vojske biti jedna od tema razgovora na sednici Saveta bezbednosti UN u julu".

22:23

Bum! Razneli su ih

18:55

18:54

Rusija širi "crnu listu" kao odgovor na nove sankcije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije reagovao na novi talas sankcija Evropske unije navodeći da bi bilo kakve neprijateljske akcije Zapada bile dočekane sa odgovarajućim odgovorom.

Ministarstvo je sankcije ocenilo nezakonitim i istaklo da će "značajno" proširiti svoju crnu listu, odnosno spisak ljudi kojima je zabranjen ulazak u Rusiju.

Zemlje članice EU su prethodno usvojile 14. paket sankcija Rusiji.

17:36

Duda: Nadam se da će Kina pomoći u pronalaženju rešenja mira u Ukrajini

Predsednik Poljske Andžej Duda izjavio je danas tokom posete Pekingu da se nada da će Kina pomoći da se pronađe rešenje za uspostavljanje mira u Ukrajini koje će poštovati međunarodno pravo.

"Izneo sam naše gledište o bezbednosnoj situaciji u Evropi i svetu, pre svega u našem delu Evrope", rekao je Duda novinarima posle sastanka sa predsednikom Kine Si Đinpingom u Pekingu.

On je istakao da se nada da će Kina podržati napore u nastojanju da se mirno okonča rat koji Rusija vodi u Ukrajini i dodao da mirovno rešenje mora poštovati međunarodno pravo i međunarodno priznate granice Ukrajine.

17:22

"Užasnuti su...": Rusima ovo omogućava precizne udare

Ukrajinski vojnici u oblasti Harkova uplašeni su zbog upotrebe novih ruskih avionskih bombi FAB-3000, rekao je britanski analitičar Aleksandar Merkuris na svom Jutjub blogu, prenose RIA novosti.

Ceo tekst pročitajte ovde.

14:57

Rusi se Iskanderima obrušili na Pokrovsku; Četvoro mrtvih, desetine povređenih

14:38

Raketni čamac isprobao lansiranje raketa

Raketni čamac Baltičke flote Rusije "Dimitrovgrad" izveo je vojnu vežbu raketnih lansiranja na odred brodova simuliranog neprijatelja, saopštila je pres-služba Baltičke flote.

"Na pomorskim poligonima Baltičke flote posada raketnog čamca 'Dimitrovgrad' izvela je elektronska lansiranja raketa na ciljeve koji su simulirali odred ratnih brodova uslovnog neprijatelja. Ispaljivanje raketa izvedeno je raketnim sistemom Moskit. Svi naznačeni ciljevi su uspešno pogođeni", navodi se u saopštenju.

14:36

Ukrajinska vojska objavila snimak: Bredli uništava ruske položaje i pešadiju

13:06

Najnovije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane

- Ukupni gubici Oružanih snaga Ukrajine za protekla 24 časa iznosila su više od 2000. ljudi;

- Ruska vojska je pogodila veliki logistički centar u Odeskoj oblasti, gde se skladištilo oružje, zapadne proizvodnje;

-Grupa trupa Dnjepar je porazila dve ukrajinske brigade, neprijatelj je izgubio do 125 vojnika;

- Grupa Centar je odbila pet kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 430 vojnika;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 140 vojnika u zoni odgovornosti grupe istok;

-PVO sistemi oborili su šest operativno-taktičkih projektila Atakams;

-Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 610 vojnika i tenk u zoni odgovornosti grupe "Jug";

-Grupa "Sever" je pobedila Oružane snage Ukrajine u području Volčanska, Bočkova i Lipca, u Harkovskoj oblasti, neprijatelj je izgubio do 220 vojnika i jedan tenk.
 

11:33

Ruske snage su nedavno zauzele Šumi, jugoistočno od Torecka, i napredovale u blizini Donjecka i Robotina.

11:33

U Sevastopolju Oružane snage Ukrajine uvele vanredno stanje

U Sevastopolju, nakon nedeljnog napada, Oružane snage Ukrajine uvele su regionalnu vanrednu situaciju, nabodi se na sajtu gradske vlade.

"Uvesti vanredno stanje na teritoriji grada Sevastopolja od 23. juna 2024. godine do daljnjeg," navodi se u saopštenju.

Objašnjava se da je ovaj režim uveden u vezi sa posledicama granatiranja, kada je život izgubilo četvoro ljudi, a više od 100 povređeno.
 

09:24

Ukrajina: Nije tačno, nisu okupirali naselje

Ukrajinska vojska kaže da informacija o potpunoj okupaciji sela Novooleksandrivka nije tačna.

Dodaju da Rusi trenutno zauzimaju veliki deo naselja, ali da se ne može govoriti o potpunoj okupaciji. General Marko Bezručko se pozvao na pisanje pojedinih medija i rekao da "neprijatelj nije zauzeo selo na frontu Pokrovsk".

Na ulicama Novooleksandrivka trenutno se vode teške borbe. Rusi, sa mnogo više trupa, pokušavaju da napreduju, ali vojnici 110. brigade, zajedno sa susednim jedinicama, ulažu izuzetne napore da obuzdaju ofanzivu. Oružane snage Ukrajine kažu da se borbe nastavljaju i da je situacija pod kontrolom.
 

08:44

Rusi napali fabriku u Odesi

Ruska vojska je izvela napad na fabriku Krajan u Odesi, gde se nalazilo skladište zapadnih raketa koje su isporučene Kijevu, saopštio je koordinatora proruskog pokreta otpor u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema rečima Lebedeva, ruske snage su izvele raketni udar oko osam ujutru. Lokalni stanovnici pišu o snažnoj detonaciji u području fabrike. Iznad grada se vije crni dim.
 

08:42

Ruski gubici

08:42

Novi napad na Odesu, poginuo mladić

07:04

Ruske artiljerijske posade ometaju rotaciju ukrajinskih jedinica

Posade samohodnih artiljerijskih jedinica 2S1 Gvozdika prekinule su rotaciju jedinica ukrajinske vojske na pravcu Donjecka, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Artiljeri 5. odvojene moto streljačke brigade Borbene grupe Jug nastavljaju da nanose udare u pravcu Donjecka po vatrenim položajima, vojnim postrojenjima i oklopnim vozilima ukrajinskih oružanih snaga koristeći ciljne oznake dobijene od izviđačkih jedinica", saopštilo je ministarstvo.

Posada dronova otkrila je rotaciju ukrajinskih pešadijskih i minobacačkih posada na skrivenim vatrenim položajima u rejonu naselja Krasnogorovka, saopštilo je ministarstvo. Koordinate jedinica ukrajinske vojske prenete su posadi samohodnih topova 2S1 Gvozdika. Artiljerijska posada je potisnula i uništila ukrajinsko ljudstvo, omogućivši ruskim jurišnim jedinicama da poboljšaju položaj na liniji fronta.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: