Svet 0

23.06.2024.

20:23

"Pakao" u Crvenom moru: Dron eksplodirao "ispred nosa"

Fregata klase Hidra, istog imena "Hydra" grčke mornarice, bila je prisiljena da ograniči svoju misiju u Crvenom moru nakon što su članovi posade opisali uslove slične "paklu" tokom operacije.

Izvor: Klix.ba

"Pakao" u Crvenom moru: Dron eksplodirao "ispred nosa"
EPA/U.S. Navy / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY

Podeli:

Fregata, koja učestvuje u "Operaciji Aspides" Evropske unije, trebala je da završi svoje raspoređivanje u julu, ali se povukla mesec dana ranije u junu zbog raznih izazova.

Ozbiljan incident dogodio se 19. maja, kada je dron kamikaza kojeg su lansirali Huti eksplodirao otprilike 150 metara od grčke fregate klase Hydra dok je pratila komercijalne brodove u Crvenom moru.

Tragično, NATO-ovo operativno središte u Larisi obavestilo je komandante grčke fregate o napadu dronom grupe Huti otprilike minut nakon eksplozije, prema izveštajima grčkih medija.

Nakon ovog incidenta, deset članova posade zatražilo je hitnu repatrijaciju.

Grčki mornari su se žalili i da brodu nedostaju moderni sistemi zaštite od dronova, da su topovi "Phalanx" neučinkoviti i da su morali da koriste lično oružje da pucaju na dronove. Bilo je i slučaja pogrešnog identificiranja zvezda kao dronova.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: