Svet 17

23.06.2024.

16:19

Ratna mapa otkrila: Sve ruske baze u dometu američkih raketa FOTO

Objavljena je mapa koja prikazuje sve ruske vojne baze u Ukrajini koje bi vojni taktički raketni sistemi mogli da udare uz dozvolu SAD.

Izvor: newsweek

Ratna mapa otkrila: Sve ruske baze u dometu američkih raketa FOTO
Profimedia

Podeli:

Rakete ATACMS su rakete dugog dometa koje je Ukrajina koristila tokom ruske invazije na zemlju u punom obimu, koja je počela u februaru 2022. godine.

Institut za proučavanje rata (ISW), američki istraživački centar, objavio je 22. juna procenu kampanje koja je pokazala da bi Ukrajina mogla da gađa oko 16 odsto ruskih kopnenih baza ako bi imala dozvolu da koristi rakete u određenom dometu.

Kijev je prvi put upotrebio rakete u oktobru da pogodi dve ruske vojne baze u Ukrajini, oštetivši brojne helikoptere.

Kijevska vojska ih je takođe koristila na ruskim ciljevima na spornoj teritoriji, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

U aprilu je savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao da je predsednik Džo Bajden odobrio slanje "značajnog broja ATACMS projektila" Ukrajini u februaru kao deo paketa pomoći od 300 miliona dolara.

SAD su saopštile da Ukrajina može da koristi oružje za napad na ruske ciljeve na određenoj teritoriji, ali su postavile ograničenja na udare dugog dometa preko granice.

Mapa ISW-a je pokazala da će Ukrajina biti u stanju da pogodi ruske ciljeve, uključujući Brjansku oblast, Kursku oblast i Belgorodsku oblast, koji bi mogli da uklone najviše 16 odsto ruskih kopnenih baza. Međutim, navodi se da nije jasno da li ukrajinske snage imaju dozvolu za to.

"Zapad zadržava sposobnost da značajno poremeti ruske operacije u velikim razmerama dozvoljavajući Ukrajini da koristi oružje koje je obezbedio Zapad za napad na operativne pozadinske i duboke pozadinske oblasti Rusije na ruskoj teritoriji", navodi ISW u svom izveštaju.

U izveštaju se takođe navodi da američka politika "štedi" najmanje 84 odsto ruskog kopnenog utočišta ne dozvoljavajući Ukrajini da pogodi određene ciljeve u dometu ATACMS, kao što su Voronješka oblast i Rostovska oblast.

Podeli:

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Podeli: