Svet 2

22.06.2024.

23:49

Totalni raskol u državnom vrhu, ovaj intervju je sve zaprepastio VIDEO

Dok se Netanjahu priprema za rat i na severnom frontu, snage IDF-a imaju sasvim drugačije mišljenje.

Izvor: Jutarnji.hr

Totalni raskol u državnom vrhu, ovaj intervju je sve zaprepastio VIDEO
Profimedia

Podeli:

"Ideja da ćemo ikada uspeti totalno da uništimo Hamas je najobičnije sredstvo za obmanu šire javnosti," izjavio je portparol izraelske vojske, Danijel Hagari, tokom ovonedeljnog gostovanja na izraelskoj javnoj televiziji, čime je još jednom raskrinkan šum u komunikaciji IDF-a i izraelskog vojnog vrha, prenosi WSJ.

Hagarijeva izjava direktno odstupa od stava premijera Benjamina Netanjahua od samog početka rata u Gazi, 7. oktobra, izričito navodi kao glavni cilj brutalnih vojnih operacija u Gazi pri kojima je do sada stradalo najmanje 37.000 tamošnjih Palestinaca.

Scenario u kojem teroristička grupa nije istrebljena iz neposredne blizine Države Izrael, premijer, ali i njegovi trenutno najbliži saveznici, radikali Itamar Ben-Gvir i Bezalel Smotrič, smatraju neprihvatljivim preduslovom završetka ovog osmomesečnog krvavog sukoba.

U pokušaju da amortizuje PR štetu nastalu Hagarijevim gostovanjem na izraelskoj televiziji, kancelarija premijera izdala je službeno saopštenje u kojem je je objasnila kako "ne postoji nikakav problem između IDF-a i vojnog vrha".

"Na samom početku rata, pojam 'totalno uništenje Hamasa' bilo je definisano kao onesposobljavanje njihovih vojnih i upravljačkih kapaciteta, a IDF ostaje predan ostvarenju tog cilja," stoji u saopštenju, a prenosi WSJ.

Podsetimo, još ove nedelje su snage IDF-a na sopstvenu ruku najavile "taktičke pauze" u operacijama u Rafi, kako bi humanitarnim koridorima koji tamošnjim civilima nose pomoć osigurala 11 sati sigurnosti. Čuvši najavu, premijer je izjavio kako potez smatra "neprihvatljivim" te je naredio nastavak operacija u Rafi po prvobitnom planu.

"Izrael je država s vojskom, a ne vojska s državom," oštro je "podsetio" snage IDF-a.

Hagari, pak, tvrdi kako vojno vođstvo glatko odbija da razmotri bilo kakav predlog koji bi osmislio posleratno funkcioniranje Gaze, zbog čega im niti jedan od priedloga primirja u samoj suštini nije prihvatljiv. To nas dovodi do zaključka kako se izraelski vodeći čelnici trenutno dele na najmanje dva tima; pragmatike, koji su fokusirani na spašavanje preživelih izraelskih talaca, ali su otvoreni za raspravu o primirju i reorganizaciji Gaze pod uslovom da se vodi računa o budućoj sigurnosti izraelskih državljana, te jastrebe koji žele da rat potraje beskonačno dugo, neovisno o ljudskim žrtvama, međunarodnoj izolaciji u kojoj se Izrael našao kao posledica operacija u Gazi te sve snažnijem pritisku naroda da se pristane na određene ustupke.

Treba napomenuti da se raskol između snaga IDF-a i vojnog vrha Države Izrael raskrinkava u trenutku kada vlada Netanjahua priprema teren za ofenzivu na Liban, čime bi se našli u ratu na dva fronta.

Istovremeno, Bajdenova Bela kuća vrši sve snažniji diplomatski pritisak na Tel Aviv da prihvati njihov predlog primirja, koji je izraelska vlada smatra suviše velikodušnim predlogom po Hamas.

Netanjahu već mesecima tvrdi kako je vojna operacija u Rafi, koju su svojevremeno kritikovali, ali baš svi izraelski saveznici, ključna za njegovu viziju postizanja totalne pobede protiv terorističke organizacije. Međutim, snage IDF-a dale su da se nasluti kako je tamošnja operacija pri kraju, jer su dva od ukupno četiri bataljona Hamasa uspešno demontirani.

Israel Ziv, penzionisani izraelski general koji je u IDF-u služio u čak nekoliko ratova, za WSJ je izjavio kako su napetosti između vojske i državnog vrha na rekordnom nivou.

"IDF smatra da smo iscrpeli samu svrhu ovog rata. Postigli smo maksimalni taktički vrhunac u okvirima koje je realno očekivati u datim okolnostima. Po njima je posao završen," objašnjava WSJ-u.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: