Svet 0

22.06.2024.

14:25

Horor u Francuskoj: Tinejdžeri planirali masakr

Francusko tužilaštvo optužilo je 19-godišnjeg muškarca i mladića u regionu Pariza za planiranje "terorističkog" napada na jevrejske mete, rekao je izvor iz pravosuđa AFP-u u petak.

Izvor: macaubusiness

Horor u Francuskoj: Tinejdžeri planirali masakr
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Podeli:

Iako nisu objavljeni nikakvi detalji o dvojici optuženih, francuski antiteroristički istražitelji su izrazili povećanu zabrinutost zbog godina nekih osumnjičenih koji su uhapšeni poslednjih meseci zbog planiranja napada.

Ovaj 19-godišnjak je optužen za "terorističku zaveru" da izvrši napade i "nabavku i posedovanje oružja za teroristički poduhvat", rekao je izvor iz pravosuđa, želeći da ostane anoniman.

Drugi mladić mlađi od 18 godina priveden je 13. juna, rekao je izvor.

Ovaj dvojac je uspostavio kontakt na društvenim mrežama i planirao je "nasilnu akciju posebno usmerenu na jevrejske mete", rekao je izvor ne iznoseći detalje o zaveri.

Istražitelji za borbu protiv terorizma kažu da je poslednjih meseci sve veći broj hapšenja mladih zbog pripremanja napada.

"Ovo je nužno zabrinjavajuća pojava", rekao je viši antiteroristički tužilac Olivije Kristen na saslušanju u vezi sa dokazima u sredu.

Francuski političari su takođe osudili sve veći broj napada na jevrejsku zajednicu u zemlji, najveće van Izraela i Sjedinjenih Država.

Izraženo je ogorčenje zbog silovanja 12-godišnje jevrejske devojčice u parku u predgrađu Pariza prošle subote.

Dva 13-godišnja dečaka optužena su za silovanje i antisemetske uvrede.

Nekoliko protestnih skupova održano je u Parizu i drugim francuskim gradovima zbog ovog slučaja koji dolazi dok se Francuska priprema za nacionalne izbore na kojima se smatra da će krajnje desničarska partija Nacionalni skup postići veliki uspeh.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: