Svet 8

21.06.2024.

20:31

Ukrajina pristaje na pregovore, već sutra... Ali?

Ukrajina želi da se drugi mirovni samit održi do kraja ove godine, izjavio je zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine Ihor Žovkva.

Izvor: Tanjug

Ukrajina pristaje na pregovore, već sutra... Ali?
Profimedia

Podeli:

"Želimo da se održi drugi mirovni samit pre kraja godine. Proces ne treba odlagati. Ukrajina, kao niko drugi, želi mir što je pre moguće. Ali mi definitivno ne želimo mir na osnovu tzv. ruskog priznanja realnosti, kako kažu", rekao je on u intervjuu agenciji Interfaks-Ukrajina.

Prema njegovim rečima, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je rekao da je moguće započeti pregovore sa Rusijom još sutra uz jedan vrlo jednostavan uslov - povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine. 

"Ali, vidite da nema čak ni nagoveštaja o tome. Niko ni ne razmišlja o tome", istakao je Žovkva.

Odgovarajući na pitanje od čega će zavisiti održavanje drugog samita mira, pošto je Švajcarska već saopštila da se takav samit može održati i pre predsedničkih izbora u SAD u novembru ove godine, Žovkva je odgovorio da su izbori u SAD važan događaj, koji prati ceo svet.

"Ali čini mi se da je intenzitet rada u tematskim grupama odlučujući za datum održavanja drugog samita. Čuli ste predsednika koji je rekao da drugi mirovni samit neće biti održan za nekoliko godina, već za nekoliko meseci. Ovo je stav Ukrajine", rekao je zamenik šefa kabineta predsednika.

On je istakao i ulogu Švajcarske u definitivno uspešnoj organizaciji prvog mirovnog samita.

"Sada smo u kontaktu sa njenim timom da bismo ažurirali listu novih zemalja", rekao je Žovkva.
Na pitanje gde bi mogao da se održi drugi mirovni samit, zamenik šefa kabineta predsednika Ukrajine napomenuo je da Ukrajina svakako ima razumevanja za potencijalne zemlje, ali da ne želi da olakša posao agresoru.

"Postoji veliki broj zemalja i sa velikim stepenom verovatnoće mogu da kažem da  se takav samit može održati u nekoj od zemalja globalnog juga. I bilo bi logično, jer je prvi samit održan u neutralnoj Švajcarskoj. Ovaj samit bi trebalo da se održi u jednoj od zemalja globalnog juga", istakao je on.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: