Svet 0

21.06.2024.

15:17

Presedan u EU: Postali treća najveća partija; "Ovo se nije desilo decenijama"

Politička grupa Evropski konzervativci i reformisti (ECR), trenutno ima 83 mandata, čime je zauzela treće mjesto po snazi u novom sazivu Evropskog parlamenta, pretekavši liberale iz Obnove Evrope, u kojoj je u redovima samo 80 poslanika.

Izvor: Jutarnji.hr

Presedan u EU: Postali treća najveća partija; "Ovo se nije desilo decenijama"
EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Podeli:

Ukoliko liberali do 4. jula sličnim postizbornim trkama ne povećaju svoju grupu, Evropski parlament bi mogao da se nađe u situaciji da tri najveće grupe od mogućih četiri prvi put ne pripadaju političkom centru, uzurpirajući tako trijumvirat koji je bio presudan za podelu ključne fotelje u EU, piše FT.

Naime, promena u odnosu snaga suštinski bi uzdrmala hijerarhiju na osnovu koje je dogovoren kadrovski paket (Fon der Lajen, Metsola, Kosta i Kalas) koji će tek biti usvojen, jer bi konzervativci mogli da zahtevaju njihov deo kolača.

Takođe, italijanska premijerka bi mogla da insistira na postavljanju svojih sunarodnika na jednu od ključnih funkcija, uz argument da su izbori za EU ​​9. juna dokazali da je njena vlada "jedna od najstabilnijih na kontinentu".

Evropski konzervativci pod svojim okriljem imaju poljsku stranku Pravo i Pravda, Švedske demokrate, flamanski N-Va i ODS češkog premijera Petra Fijale.

Međutim, toj grupi neće pripadati Orbanov Fides, koji nakon izbacivanja, odnosno istupanja iz grupe evropskih građana u martu 2021. godine, aktivno traži nove saradnike, bez čije podrške neće moći da maksimizira svoj uticaj tokom narednih pet godina u EU.

U ponedeljak je procurila informacija da su se Meloni, Orban i bivši poljski premijer Mateuš Moravjecki sastali, ali je ubrzo nakon sastanka italijanska premijerka, trenutno najmoćnija državnica u toj grupi, rekla lokalnom dnevniku Korijere dela Sera da neće sarađuju sa svojim mađarskim kolegom.

Najveća prepreka mogućoj saradnji ispostavila se Orbanova otvorena rusofilija, koja pored izrazito proukrajinski nastrojenih Poljaka i Čeha smeta i italijanskoj premijerki, koja se pokazala kao jedna od najlojalnijih saveznica Kijeva.

Zanimljivo, nedugo nakon bombastičnog javnog odbacivanja italijanske premijerke, lider parlamentarne većine Fidesa Mate Kočis rekao je lokalnim medijima da "njegova stranka nikada nije želela niti mogla da pripada istoj grupi kao rumunska AUR, poznata po svoje ekstremne antimađarske stavove".

Stranka mađarskog premijera trenutno ima tri dostupne opcije na stolu: ostati nesvrstan u novom sazivu parlamenta, što nije dobro rešenje jer bez logističke podrške veće političke grupacije ne može da kapitalizuje svoj uticaj u smislu ključnih zakonodavnih inicijativa; da se pridruži još desničarskoj grupi Identitet i demokratija, koja uključuje Marin Le Pen; ili formirati posebnu prorusku političku porodicu sa Alternativom za Nemačku koja je izbačena iz ove druge.

Poslednji scenario je trenutno najverovatniji, jer je Marin Le Pen trenutno u veoma intenzivnoj i izuzetno toksičnoj političkoj kampanji kod kuće, a ključ njenog najavljenog uspeha leži u ublažavanju retorike i približavanju centru, koji je zašto je malo verovatno da će ona želeti da napravi kompromis oko saradnje sa dve strane sa kojima niko ne želi kontakt. 

"Nema objedinjavanja ECR i ID-a na vidiku, ali to ne isključuje buduću saradnju po nekim ključnim strateškim pitanjima,"  rekla je Meloni tokom ekonomskog foruma u ​​Trentu, aludirajući na to da će se partnerstvo prvo formirati oko strožeg migrantska politika EU i oko odbrane evropskog kulturnog identiteta.
 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: