Svet 3

21.06.2024.

11:55

Panika na zapadu, ovo se nije desilo od Hladnog rata: Severno more vri od ruskih brodova

Ruska flota špijunskih brodova za koje se sumnja da rade u Severnom moru porasla je na skoro 200 "civilnih brodova", pokazala je istraga.

Izvor: newsweek

Panika na zapadu, ovo se nije desilo od Hladnog rata: Severno more vri od ruskih brodova
Shutterstock/Avigator Fortuner

Podeli:

Zajednička istraga platforme "Follow the Money" i belgijskog lista "De Tijd" objavljena u četvrtak pokazala je da je Rusija povećala broj svojih ribarskih brodova, teretnih brodova, tankera za naftu, istraživačkih brodova i jahti za zabavu za koje se sumnja da rade na prikupljanju obaveštajnih podataka o lokaciju kritične infrastrukture i cevovoda u Severnom moru, kako bi ih potencijalno sabotirali ili poremetili.

Brodovi su osumnjičeni da su učestvovali u skoro 1.000 incidenata špijunaže u Severnom moru, a uglavnom su pristali u Nemačkoj, Norveškoj i Holandiji, navodi se u izveštaju.

Ruski brodovi su povezani sa špijuniranjem infrastrukture u Severnom moru od 2014. godine.

Prethodna istraga danskih, finskih, švedskih i norveških javnih emitera otkrila je da je najmanje 50 ruskih brodova, navodno civilnih i ribarskih brodova, lutalo u blizini elektrana, nafte i gasnih polja i poligone za vojnu obuku, i to tokom NATO vežbi.

Istraga od četvrtka kaže da se brodovi pod ruskom zastavom redovno bave sumnjivim aktivnostima i da su umesto da vrše istraživanja, prevoze teret ili da se koriste u ribolovne svrhe, korišćeni za izviđanje lokacija i ranjivosti kritične infrastrukture Severnog mora.

"Ruski brodovi su sami po sebi sumnjivi, čak i ako održavaju sasvim normalan obrazac plovidbe. Zato što svaki ruski brod, čak i ako radi za privatnu kompaniju, ionako radi za rusku vladu", rekao je Tomas De Špigeler, portparol Pomorskog bezbednosnog odeljenja belgijske savezne javne službe za mobilnost i transport.

"Rusija bi mogla da koristi oko 200 civilnih plovila za špijunažu u Severnom moru. To se nije desilo od Hladnog rata", saopštilo je u petak Agentstvo, nezavisni ruski istraživački sajt, komentarišući najnovija otkrića.
 

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: