Svet 7

21.06.2024.

10:40

"Sručene" klizne bombe; "Spremni smo za svaki scenario..."

Ukrajinske trupe se spremaju za “bilo koji scenario“ na jugu te zemlje, u Harkovskoj oblasti, piše Njuzvik.

Izvor: Njuzvik

"Sručene" klizne bombe; "Spremni smo za svaki scenario..."
Profimedia

Podeli:

Kako se naovdi, ukrajinski vojni izvori upozorili su da se Rusija sprema da pokrene novi napad preko granice iz istočnog regiona Luganjsk.

"Deep State", popularni ukrajinski ratni blog, objavio je u utorak da Rusija akumulira oko 10.000 vojnika i 200 artiljerijskih sistema u blizini harkovskog sela Borovo, koje se nalazi zapadno od luganjskog grada Svatove koji kontroliše Rusija, južno od harkovskog naselja Kupjansk.

Borovo je bilo osvojeno od strane Rusa, u početnoj fazi invazije Moskve početkom 2022. godine, ali su ukrajinske snage vratile Borovu u okviru kontraofanzive Kijeva u oktobru.

Centar za odbrambene strategije, inače ukrajinski istraživački centar, saopštio je u sredu da rusku vojsku u tim pokušajima sada podržavaju specijalne snage i "jedinice privatnih vojnih kompanija" koje pokušavaju, što znači zapravo da su ponovo aktuelene na terenu plaćeničke grupe.

Na pokušaje prodora ruske vojske upozorila je i ukrajinska 3. zasebna jurišna brigade, koja tvrdi da je plan ruskih oružanih snaga da zauzmu harkovsko selo Černeščina i Prvoštravneve, naselje severno od Černeščine odmah iznad granice Luganjske oblasti jer bi tada napredovali ka Borovu.

Ta brigade je navela čak i da su ruske snage, zajedno sa oklopnim vozilima i artiljerijom, koristile i bespilotne letelice (FPV), vođene vazdušne bombe, ali i hemijsko oružje. "Neprijatelj šalje čitave vodove i čete ljudstva da jurišaju na naše položaje", navodi se iz poruka te brigade koje su se razmenjivale na kanalu Telegram.

Ukrajinski generalštab je saopštio u operativnom ažuriranju u 19 časova. po lokalnom vremenu u četvrtak da je Rusija bacila šest vazdušnih bombi navođenih KAB-om preko granice, uključujući Vovčansk i Lipci.

S druge strane, ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je u četvrtak da je “nastavilo napredovanje“ u severnom Harkovu, gađajući ukrajinske snage u nekoliko naselja, uključujući Vovčansk i Lipci.

Odvojena grupa ruskih snaga "zauzela je povoljnije položaje" na nekoliko tačaka istočno od Kupijanska i sve do granice Luganjska sa Donjeckom, saopštila je Moskva, dodajući da je "odbila" dva kontranapada ukrajinske 3. odvojene jurišne brigade.

Podeli:

7 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: