Svet 2

21.06.2024.

9:50

Počinje suđenje Ruskinji: Donirala 50 dolara Ukrajini, preti joj 20 godina robije zbog izdaje

Ksenija Karelina privedena je u Rusiji u januaru tokom posete porodici i preti joj do 20 godina zatvora.

Izvor: Guardian

Počinje suđenje Ruskinji: Donirala 50 dolara Ukrajini, preti joj 20 godina robije zbog izdaje
Tanjug/AP

Podeli:

Rusko-američkoj balerini koja živi i radi u Los Anđelesu suđeno je za izdaju zbog navodne donacije od 50 dolara proukrajinskoj dobrotvornoj organizaciji.

Kseniju Karelinu, 32, privela je policija u gradu Jekaterinburgu krajem januara dok je bila na putu da poseti svoju porodicu u Rusiji.

Tužioci su je optužili da je "proaktivno prebacila sredstva jednoj ukrajinskoj organizaciji, koja su ukrajinske oružane snage naknadno iskoristile za kupovinu taktičkih lekova, opreme, oružja i municije".

Njen dečko je rekao da je dala jednu donaciju od oko 50 dolara jednoj ukrajinskoj organizaciji, prenose mediji.

Sada joj preti do 20 godina zatvora ako bude proglašena krivom.

Suđenje se održava iza zatvorenih vrata u Jekaterinburgu, u istom sudu u kojem sledeće nedelje treba da počne saslušanje Evana Gerškoviča, novinara Volstrit džornala koji je uhapšen u martu 2023. i optužen za špijunažu.

Sud je vodio sam postupak iza zatvorenih vrata, što je tipično za suđenja za izdaju, i zakazao je drugo ročište za 7. avgust.

Karelinin partner je javno podneo peticiju za njeno oslobađanje.

Vašington je optužio Moskvu da hapsi svoje građane na osnovu neosnovanih optužbi kako bi ih koristila kao moneta za pregovaranje da bi obezbedila oslobađanje Rusa osuđenih u inostranstvu.

Gerškovič, Amerikanac najvišeg profila iza rešetaka u Rusiji, optužen je za prikupljanje tajnih informacija iz fabrike tenkova u Nižnjem Tagilu, oko 150 km severno od Jekaterinburga.

Njegovi poslodavci poriču te optužbe, a američki Stejt department ga je proglasio nepravedno pritvorenim.
 

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: