Svet 0

20.06.2024.

21:40

Udarac za Makrona: Narodno okupljanje vodi na prevremenim izborima

Francuska krajnje desničarska partija Nacionalno okupljenje, koju predvodi Marin Le Pen, vodi u trci uoči parlamentarnih izbora u Francuskoj, ispred levičarskog Narodni front i centriste predsednika Emanuela Makrona, pokazale su dve ankete u četvrtak.

Izvor: Index.hr

Udarac za Makrona: Narodno okupljanje vodi na prevremenim izborima
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

Institut IFOP saopštio je u anketi za radiodifuznu grupu TF1 i Le Figaro da će Nacionalno okupljanje (RN) dobiti 34 odsto glasova.

Narodni front je dostigao 29 odsto, a Makronov blok Zajedno 22 odsto.

Druga anketa Haris Interaktiva, sprovedena za radio RTL, TV M6 i magazin Challenges, pokazala je rezultat od 33 odsto za RN, 26 odsto za levicu i 21 odsto za tabor Makrona.

Simulacija nacionalnog glasanja, međutim, ne dozvoljava direktnu prognozu odnosa snaga u narednoj francuskoj Narodnoj skupštini, pošto se izbori 30. juna i 7. jula održavaju većinom glasova u dva kruga u svakom okrugu.

Anketa Harisa dala je grube projekcije, međutim, i predviđala 235 do 280 mesta za RN i njene saveznike, što bi bilo manje od 289 potrebnih za apsolutnu većinu, ali bi ga učinilo daleko najvećim blokom.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: