Svet 1

20.06.2024.

18:12

Ključa; Oštra reakcija EU: Pretite njima – pretite svima nama!

Portparol Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Peter Stano kaže da svaka pretnja Kipru predstavlja pretnju za 26 drugih zemalja članica bloka.

Izvor: Klix.ba

Ključa; Oštra reakcija EU: Pretite njima – pretite svima nama!
Profimedia

Podeli:

Stanoovi komentari uslijedili su nakon što je lider Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio Kipru da bi mogao biti upleten u širi sukob ako ta ostrvska država dozvoli Izraelu da koristi svoje luke i aerodrome za gađanje Libana.

Stano kaže da EU u potpunosti podržava Kipar i da je trgovinski blok u kontaktu sa "brojnim partnerima u regionu", uključujući i Liban i Hezbolah, radi deeskalacije tenzija.

Kipar poslednjih godina uživa sve bliže odnose sa Izraelom, podstaknute otkrićem podmorskih nalazišta prirodnog gasa u vodama između dva suseda. Kipar je bio domaćin zajedničkih izraelsko-kiparskih vojnih vežbi, ali nije bio uključen ni u kakve vojne operacije.

Portparol kiparske vlade Konstantinos Letimbiotis ponavlja da je svaka sugestija da bi Kipar, bilo kroz svoju infrastrukturu ili teritoriju, bio uključen u bilo koju vojnu operaciju u Libanu "potpuno neosnovana".

Letimbiotis ponavlja da ta ostrvska država "nije deo problema", već "deo rešenja" zahvaljujući svom regionalnom diplomatskom otisku.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: