Svet 0

20.06.2024.

20:02

Nastavak Putinove turneje: Potpisan niz sporazuma u Vijetnamu

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas niz sporazuma sa svojim vijetnamskim kolegom To Lamom, tokom državne posete toj zemlji gde je doputovao posle posete Severnoj Koreji.

Izvor: Beta

Nastavak Putinove turneje: Potpisan niz sporazuma u Vijetnamu
EPA-EFE/MANAN VATSYAYANA / POOL

Podeli:

Poseta se odvija u vreme kada Moskva nastoji da pojača svoje veze u Aziji i probije rastuću međunarodnu izolaciju zbog njenog vojnog delovanja u Ukrajini, piše agencija AP.

Rusija i Vijetnam potpisali su sporazume o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i tehnologije, istraživanja nafte i gasa i zdravstva. Takođe su se složili da rade na mapi puta za nuklearni naučni i tehnološki centar u Vijetnamu.

Posle razgovora Putin je rekao da dve zemlje dele interes za "razvoj pouzdane bezbednosne arhitekture" u regionu Azije i Pacifika zasnovane na neupotrebi sile i mirnom rešenju sporova gde nema prostora za "zatvorene vojno-političke blokove".

Novi vijetnamski predsednik To Lam čestitao je Putinu na reizboru i hvalio rusku "domaću političku stabilnost".

Putin je stigao u Hanoj rano jutros iz Severne Koreje gde su on i severnokorejski vođa Kim Džong Un potpisali sporazum prema kome obećavaju uzajamnu pomoć u slučaju rata.

Putin je danas popodne po lokalnom vremenu otišao predsedničku palatu Vijetnama gde se sastao sa Lamom.

On će se sastati i sa premijerom Vijetnama Fam Minh Činom kasnije danas, kao i sa generalnim sekretarom Komunističke partije Ngujen Fu Trongom, najmoćnijim vijetnamskim političarem, te sa šefom parlamenta Tran Than Manom.

Rusija želi da zadrži "blisku i efikasnu saradnju" u oblasti energije, industrije, tehnologije, obrazovanja, bezbednosti i trgovine, rekao je ruski ambasador u Vijetnamu Genadi Bezdetko juče, preneli su zvanični vijetnamski mediji.

Putinove nedavne posete Kini i sada Severnoj Koreji i Vijetnamu su nastojanja da "probije međunarodnu izolaciju", rekao je Ngujen Kak Giang, analitičar u institutu u Singapuru. 

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: