Svet 0

20.06.2024.

17:42

Drama na moru: Kruzer spasao 68 migranata; Petoro poginulo u brodolomu čamca

Američki kruzer Insignija je spasio 68 migranata koji su pokušavali da stignu do španskih Kanarskih ostrva u ribarskom čamcu koji je doživeo brodolom pri čemu je poginulo petoro ljudi, saopštile su danas španske vlasti i kapetan kruzera.

Izvor: Tanjug

Drama na moru: Kruzer spasao 68 migranata; Petoro poginulo u brodolomu čamca
EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Podeli:

Teretni brod "Filip Oldendorf" (Philipp Oldendorff) primetio je juče čamac kako pluta 440 nautičkih milja južno od ostrva Tenerife i pružio prvu pomoć migrantima, dok je kruzer Insignija preusmeren u to područje da spasi preživele, navela je obalska straža u saopštenju, prenosi Rojters.

Kruzer sa kapacitetom od 670 putnika krenuo je u januaru iz Majamija na 180-dnevno putovanje oko sveta, a očekivalo se da će stići na Tenerife u petak u sedam ujutru.

Kanarska ostrva poslednjih godina su postala glavna ulazna tačka u Španiju za ilegalne migrante iz Afrike, a ta ruta je i najsmrtonosnija, ističe pomenuta agencija.

Grupa za prava migranata "Voking Borders" (Walking Borders) saopštila je prošle nedelje da je skoro 5.000 migranata umrlo na moru na toj ruti u prvih pet meseci 2024. godine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: