Svet 22

20.06.2024.

23:40

Rat – dan 848: Putin žestoko zapretio; Pala odluka, biće sve žešće VIDEO

Rat u Ukrajini – 848. dan. Na ukrajinskom frontu borbe ne staju. Ruske snage ponovo su gađale Harkov i Lavov.

Izvor: B92.net

Rat – dan 848: Putin žestoko zapretio; Pala odluka, biće sve žešće VIDEO
Profimedia/Zelenskyy's Social Media/Anadolu/ABACAPRESS.COM

Podeli:

  • Sve najnovije vesti iz Ukrajine pratite u blogu B92.net UŽIVO

Završeno

23:38

Ukrajinski vojnici na zadatku 24/7

22:42

Stejt department: Zabrinjavajuće

Američki Stejt department saopštio je danas da je mogućnost da Rusija isporuči oružje Severnoj Koreji "izuzetno zabrinjavajuća".

"To bi, naravno, destabilizovalo Korejsko poluostrvo i potencijalno... prekršilo rezolucije Saveta bezbednosti UN koje je i sama Rusija podržala", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler, preneo je Rojters.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije danas da Moskva ne isključuje mogućnost snabdevanja oružjem drugih zemalja kao odgovor na isporuke naoružanja Ukrajini, prenela je agencija RIA Novosti.

Putin je na pres konferenciji u Vijetnamu, takođe, rekao da Rusija zadržava pravo da isporučuje oružje Severnoj Koreji.

22:41

Stoltenberg pozdravio odluku Rumunije da Ukrajini obezbedi PVO sistem Patriot

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas odluku Rumunije da Ukrajini obezbedi sistem protivvazdušne odbrane "Patriot".

Rumunski Vrhovni savet odbrane odobrio je ranije danas slanje odbrambenog sistema "Patriot" Ukrajini, ali uz uslov da se nastave pregovori sa njenim saveznicima u NATO, a posebno SAD, o isporuci Rumuniji "sličnog ili ekvivalentnog sistema", preneo je rumunski portal digi24.ro.

21:17

Ratnici ukrajinske 3. jurišne brigade uništili ruski tenk T-64, haubicu 2S19 Msta-S i drugu neprijateljsku opremu

20:50

Putin zapretio: Skupo će ih koštati

Pokušaji Kijeva da po svaku cenu istisnu ruske oružane snage iz blizine Harkova skupo će ga koštati, saopštio je ruski predsednik Vladimir Putin nakon posete Severnoj Koreji i Vijetnamu.

Predsednik je još jednom naglasio da će se predlozi Rusije za rešavanje sukoba u Ukrajini menjati u zavisnosti od situacije na terenu. A ako Kijev povezuje pregovore sa povlačenjem ruskih trupa, onda se to nikada neće dogoditi.

18:34

Uništavanje ruskih čamaca na jugu Ukrajine

17:28

Pala odluka: SAD šalju sisteme

SAD su donele odluku da predaju Ukrajini sve sisteme Patriot i NASAMS koje se trenutno proizvode, saopštila je bela kuća.

"Vlasti Sjedinjenih Američkih Država donele su tešku, ali neophodnu odluku da daju prioritet budućim isporukama vojne tehnike, između ostalog Patriota i NASAMS-a, Ukrajini, u odnosu na druge zemlje", rekao je Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

15:18

Hitna evakuacija

Desetoro ukrajinske dece i njihove porodice koje su živele na ukrajinskoj teritoriji pod kontrolom Rusije, evakuisano je u zone pod kontrolom Ukrajine, javio je danas jedan ukrajinski zvaničnik.

"Ukrajina je uspela da vrati desetoro ukrajinske dece. Deca i njihove porodice su živela na privremeno okupiranim teritorijiama i oblastima Donjeck, Herson i Zaporožje", rekao je Dmitro Lubinec, komesar za ljudska prava.

On je napisao na mreži Iks da su deca sada na teritoriji pod ukrajinskom kontrolom, i priložio sliku dece.

Lubinec je rekao da su evakuisani rekli da tamo gde su bili u zonama koje su pod kontrolom Moskve, bez ruskog pasoša nisu mogli raditi bilo šta, niti dobiti čak ni medicinsku negu. 

Od početka invazije Moskva je delimično zauzela neke oblasti na jugu i istoku Ukrajine gde je, po izjavama Kijeva, u toku prisilna "rusifikacija" dece preko obaveznog učenja ruskog jezika, kulture i interpretacije ruske istorije iz ugla Kremlja.

Pored prisilne "rusifikacije" stanovništva koje živi na okupirano teritoriji Ukrajine, Kijev takođe tvrdi da je Rusija ilegalno deportovala hiljade ukrajinske dece na svoju teritoriju, ali Rusija to demantuje.

14:46

Ukrajinski dronovi pogodili rafineriju; Sve gori

14:33

Rumunija šalje novu pomoć

13:20

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Oružane snage Rusije su, kao odgovor na pokušaje Kijeva da ošteti ruske energetske objekte, izvele grupni udar visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Ciljevi napada na ukrajinske energetske objekte su pogođeni.

Jedinice grupe "Sever“ nastavile su napredovanje u dubinu odbrane Oružanih snaga Ukrajine i nanele poraz kod Volčanska;

Od početka specijalne vojne operacije ruske trupe uništile su više od 26 hiljada ukrajinskih bespilotnih letelica;
Ruski PVO sistemi su tokom prethodnog dana oborili 74 ukrajinske bespilotne letelice i 21 raketu „hajmars“;
Južna grupa snaga poboljšala je položaje duž linije fronta i porazila ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine;
Jedinice grupe "Jug“ odbile su kontranapad Oružanih snaga Ukrajine i uništile pet ukrajinskih skladišta municije. Poginulo je i ranjeno više od 785 ukrajinskih vojnika;

Kao rezultat dejstava grupe "Sever“, Oružane snage Ukrajine izgubile su lanser za raketni sistem „hajmars“ i do 290 vojnika;

Jedinice grupe "Istok“ zauzele su povoljnije položaje, Oružane snage Ukrajine izgubile su do 140 vojnika;

Grupa "Zapad“ je u protekla 24 časa odbila dva kontranapada, porazila tri brigade Oružanih snaga Ukrajine, a gubici neprijatelja iznosili su do 500 vojnika;

Centralna grupa poboljšala je taktički položaj i porazila formacije tri brigade Oružanih snaga Ukrajine. U borbama je poginulo i ranjeno do 380 ukrajinskih vojnika;

Grupa "Dnjepar“ porazila je ljudstvo i tehniku tri brigade Oružanih snaga Ukrajine.
 

11:37

U Hersonu i Kramatorsku su odjeknule eksplozije, pišu ukrajinski mediji.
 

09:31

Bardela podržava Ukrajinu, ali je protiv slanja raketa dugog dometa

Lider francuske krajnje desnice Žordan Bardela juče je izjavio da podržava pravo Ukrajine da se brani od Rusije, ali da, ako bude izabran za premijera, neće obezbediti Kijevu rakete koje bi mu omogućile da pogodi teritoriju Rusije. On je rekao i da će se pridržavati obaveza Francuske prema NATO ako postane premijer, preneo je Reuters.

09:30

Ukrajina pokrenula nacionalni registar seksualnih napada koje su počinile ruske snage

Ukrajinske vlasti pokrenule su nacionalni registar za dokumentovanje slučajeva seksualnog nasilja koje su navodno počinile ruske snage, izjavila je juče ukrajinska tužiteljka Viktorija Litvinova. Zamenica glavnog tužioca Litvinova rekla je za AP da je registar kreiran na osnovu pilot projekta koji je već rezultirao osudama za pet osoba.

Ona je rekla da su od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, registrovana 303 slučaja seksualnog nasilja, pri čemu su 112 muškarci, a 191 žene. Neke od žrtava su pretrpele višestruke napade, rekla je ona.

09:29

Podoljak: Sporazum Rusije i Severne Koreje poništava sankcije Pjongjangu

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak juče je izjavio da sporazum o partnerstvu između Rusije i Severne Koreje poništava sva ograničenja koja je međunarodna zajednica nametnula Pjongjangu.

"Potpisivanje 'strateškog vojnog partnerstva' je jednostrano i najdrskije poništavanje čitavog paketa međunarodnih odluka, rezolucija i ograničenja nametnutih (DPRK) Severnoj Koreji", rekao je Podoljak na Iksu.

07:40

Novi izveštaj

07:38

Uništeni su


Ruski PVO sistemi uništili su tokom protekle noći 15 ukrajinskih dronova iznad Adigeje, Krasnodarskog kraja, Brjanske, Rostovske, Orlovske i Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.
 

07:37


Ukrajinska vojska nema dovoljno snage da probije rusku odbrambenu liniju kod Volčanska, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.
 

07:36

Kijev: Ruski napad oštetio je energetsku infrastrukturu u četiri regiona

Ruski napad tokom noći je oštetio energetsku infrastrukturu u četiri ukrajinska regiona, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo energetike na Telegramu.

Ministarstvo energetike saopštilo je da su u napadu, na jedan od energetskih objekata, povređena tri radnika i da je nekim potrošačima prekinuta struja.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ultimatum? Orban traži deo Ukrajine

Među 11 zahteva Mađarske u vezi sa zaštitom prava nacionalnih manjina, ključni kamen spoticanja je određivanje oblasti u Ukrajini sa posebnim nivoom garancija za prava Mađara.

16:53

27.6.2024.

1 d

Svet

Dramatičan preokret: Idemo ka katastrofi

Što duže traje rat u istočnoj Evropi između Rusije i Ukrajine i što se više provokacija dešava širom sveta, svet postaje bliži “nuklearnoj katastrofi, upozoravaju dva nuklearna analitičara.

13:00

28.6.2024.

1 d

Podeli: