Svet 69

19.06.2024.

13:53

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?

Vest da su ukrajinske oružane snage oborile ruski Su-57 predstavljena je kao “čudo”, ali sve je više onih koji tvrde da je ta letelica beskorisna.

Izvor: The Kyiv Independent

Rusi lažu, Su-57 je beskoristan?
Profimedia

Podeli:

Su-57 se smatraju za najsavremenije moskovske borbene avione pete generacije, a ima ih te nekoliko u sastavu ruskog vazduhoplovstva.

U prošlogodišnjim člancima ruskih medija, navodilo se da je “najsavremeniji ruski lovac Su-57 preuzeo vodeću ulogu u odnosu na američki F-35. Podseća se i da je ruski predsednik Vladimir Putin 2019. godine na sastanku najviših vojnih zvaničnika Kremlja i lidera odbrambene industrije rekao da se Su-57, kao i ruski Su-35, “smatraju za najbolje na svetu“.

Ali detaljnija ispitivanja sugerišu da bi ovo moglo biti prilično daleko od istine, i ne samo da Su-57 ne uspeva da stigne popularnost F-35 proizvedenog u SAD, već čak nije ni u skladu sa onim starijih F-22, piše Kijev independent.

Ističu da su stručnjaci naveli odavno šta bi trebalo avion da ima kako bi bio svrstan u kategoriju lovca pete generacije: da je sposoban za supersonični let bez upotrebe naknadnog sagorevanja, da ima prikriveni dizajn da bi se izbeglo otkrivanje, da ima ultra-visoku manevarsku sposobnost, naprednu avionic u i višenamenske mogućnosti.

Prvi problem…

Prvi veliki nagoveštaj da nije baš  sve u redu sa Su-57 pojavio se 2018. godine kada se Indija povukla iz projekta za zajednički razvoj i proizvodnju aviona sa Rusijom. Kao jedan od glavnih razloga koji se navodio je taj što Rusija nije razvila motor pete generacije za pogon svog "mlaznjaka pete generacije".

Aktuelne modele Su-57 pokreću verzije istog motora kao i ruske lovce četvrte generacije, Su-34 i Su-35, iako su ruski mediji u februaru izvestili da će novi motor biti spreman za Su-57 ove godine .

Bilo je i zabrinutosti oko toga koliko je taj avion bio prikriven – pravi lovac pete generacije, kao što je američki F-22 Raptor, ima, između ostalih karakteristika, posebno dizajnirane četvrtaste izduvne mlaznice koje pomažu da avion ostane što neprimetniji.

Mlaznice Su-57 su okrugle, baš kao i na Su-34 i Su-35, a ruski inženjeri navodno nisu u mogućnosti da razviju svoje kvadratne ni zbog nedostatka sredstava i/ili stručnosti.

"Generalno gledano, prilično je dobro, ali samo generacija 4+", rekao je za Kijev Independent Viktor Kevliuk, penzionisani ukrajinski vojni oficir i stručnjak za odbranu.

Prva ne-prototipna verzija Su-57 srušila se tokom probnog leta u decembru 2019. Nazvana je "najgorim stelt lovcima na svetu".

Očekuje se da će prvi potpuno operativni puk Su-57 koji se sastoji od samo 24 aviona biti u funkciji do sledeće godine, a smatra se da je sada proizvedeno samo oko 20 takvih aviona.

Ali, Rusi imaju drugu priču. Prema rečima bivšeg ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua 2022. godine, Su-57 se "sjajno pokazao" u napadima na Ukrajinu.

"Letelica ima veoma visok stepen zaštite od raznih sistema protivvazdušne odbrane, ima zaštitu od projektila... Što je najvažnije, ima veoma moćno oružje. I mi smo isprobali i testirali ovo oružje, odlično radi", dodao je on.

U stvarnosti, nije urađeno ništa što stariji ruski avioni nisu mogli da urade,s matraju stručnjaci koji za KIjev Independent navode da do sada, Su-57 nije pokazao nikakve izuzetne karakteristike – koristi se samo kao platforma za lansiranje krstarećih raketa, bez ulaska u zonu PVO

U Rusiji se zato, ističe ukrajinski list, navodno već čuju glasovi o beskorisnosti Su-57, jer iste zadatke mogu da obavljaju mnogo jeftiniji avioni.

Prava cena ruskih borbenih aviona nije javno poznata, ali Su-57 kao i Su-34 i Su-35 koštaju po desetine miliona dolara.

Kevliuk je čak dodao da je Su-57 korisniji za pokazivanje na sajmovima naoružanja "nego za njegovu borbenu upotrebu".

Podeli:

69 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: