Svet 2

19.06.2024.

9:53

Stigao odgovor: Mbape, drž' se sporta

Francuski predsednik Emanuel Makron dobio je neočekivanu podršku od francuskih fudbalera, koji su apelovali na mlade glasače da se suprotstave "ekstremistima" na predstojećim nacionalnim izborima.

Izvor: Njuzvik

Stigao odgovor: Mbape, drž' se sporta
Tanjug/AP Photo/Hassan Amma

Podeli:

Prvi je na tu temu govorio, tokom konferencije za medije u Nemačkoj, gde francuska fudbalska reprezentaacija učestvuje na Evropskom prventvu, napadač francuske reprezentacije Markus Tiram, koji je pozvao svoje sugrađane da se "svakodnevno bore" kako bi sprečili nacionalističku krajnju desnicu da osvoji vlast na vanrednim parlamentarnim izborima zakazanim kasnije ovog meseca.

"Mislim da je situacija tužna", rekao je Tiram na pitanje o potencijalnoj pobedi stranke Nacionalni front Marine Le Pen. "To je tužna realnost našeg društva danas. Kao što je Usman (Dembele) rekao, moramo reći svima da idu i glasaju. Svi se moramo svakodnevno boriti da se to ne dogodi i da nacionalni skup ne uspe", naveo je Tiram.

A zatim mu se pridružio kolega iz reprezentacije Francuske i kapiten Kilijan Mbape, koji se smatra jednim od najboljih fudbalera na svetu. 25-godišnji Mbappe ponovio je Tiramova osećanja i pozvao mlade birače u Francuskoj da glasaju "protiv ekstremista", preneo je Njuzvik.

"Danas svi možemo da vidimo da su ekstremisti veoma blizu osvajanja vlasti, a mi imamo priliku da biramo budućnost naše zemlje", rekako je Mbape.

Iako fudbalska superzvezda, kako piše Njuzvik, nije direktno pomenula nijednog političara po imenu, znalo se na koga se komentari odnose. Zato je partija Marin le Pen odmah reeagovala, kritikujući Mbapea kome su poručili da bi bilo bolje "da se drži samo sporta".

"Kada imate priliku, čast da nosite dres francuskog tima, morate da pokažete malo uzdržanosti", rekao je Sebastijen Šenu, potpredsednik stranke Le Pen.

Zatim se oglasila francuska ministarka sporta Ameli Udea-Kastera koja je podržala Mbapeovu političku izjavu, rekavši: "Želeo je da razgovara sa mladim ljudima u odlučujućem trenutku za budućnost zemlje".

Kako se u tekstu objašnjava, francuska fudbalska reprezentacija se dugo smatrala simbolom različitosti u zemlji, ali se suočila sa kritikama krajnje desnice da "nije previše Francuska".

Tim koji trenutno igra na Euro 2924 uključuje nekoliko crnih igrača među 26 članova, kao i igrače arapskog porekla.

"Za neke je ova raznolikost simbolizovala slavnu budućnost Francuske, integrišući ljude različitog porekla. Međutim, Nacionalni front i drugi žalili su se što tim nije odražavao većinu francuskog stanovništva", rekao je za Njuzvik Stefan Gerson, profesor francuskih studija i istorije na Univerzitetu u Njujorku.

Markus Tiram, koji pored francuske reprezentacije igra za milanski Inter, zapravo je sin Liliana Tirama, bivše francuske fudbalske zvezde koji je pomogao Francuskoj da osvoji Svetsko prvenstvo 1998. Rođen u Gvadalupu, Lilian je imao istoriju neslaganja sa Nacionalnim frontom i njegovim bivšim liderpm Žan-Mari Le Penom, ocem Marin le Pen.

"Značajno je da je upravo Tiramov sin prvi koji je progovorio protiv ekstremne desnice, nastavljajući političku genealogiju zalaganja za različitost i rešavanja pitanja rasnog nasilja“, rekao je Gerson.

U nedelju je i nekoliko francuskih sportskih ličnosti, uključujući bivše teniske zvezde Janika Noae, Žoa Vilfreda Congu i atletsku zvezdu Mari-Žoze Pere, pozvali su na glasanje protiv krajnje desnice u tekstu za sportski dnevnik L'Ekip.

I bivši francuski reprezentativac, čuveni Tjeri Anri, sada trener francuskog olimpijskog tima, takođe je pozvao birače da "blokiraju krajnosti".

Potvrde sportista dolaze u kritičnom trenutku, prema Gersonu, s obzirom na to da Makronova stranka ima slabe rezultate u anketama dok Le Penini rastu.

Ipak, nakon komentara Tirama i Mbapea, Francuska fudbalska federacija zabranila je svojim igračima na Evropskom prvenbstvu da daju bilo kakve dalje izjave o predstojećim izborima.

Francuski birači će izaći na birališta 29. i 30. juna, što se poklapa sa četvrtfinalnom fazom turnira koji se održava u Nemačkoj.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Stiže velika promena u bankama

S poslednjim danom juna ističe rok od godinu dana tokom kojeg su banke u Hrvatskoj sa svojim klijentima koji imaju prećutno prekoračenje na računima trebalo da ugovore novo, dopušteno prekoračenje u istom iznosu.

14:10

30.6.2024.

1 d

Podeli: