Svet 0

19.06.2024.

9:33

Izrael više puta prekršio zakone ratovanja?

Izraelska vojska je možda više puta prekršila temeljna načela zakona ratovanja i nije uspela da napravi razliku između civila i boraca tokom svoje vojne operacije u Pojasu Gaze, saopštila je danas Kancelarija Ujedinjenih nacija za ljudska prava.

Izvor: Tanjug

Izrael više puta prekršio zakone ratovanja?
Profimedia

Podeli:

U izveštaju, u kojem je analizirano šest izraelskih napada koji su izazvali veliki broj civilnih žrtava i razaranje civilne infrastrukture, navodi se da su izraelske snage "možda sistematski kršile" principe razlikovanja civila od boraca i mere predostrožnosti za smanjenje broja žrtava prilikom napada, preneo je Rojters.

Visoki komesar UN za ljudska prava Folker Tirk ističe da izraelska vojska prilikom vazdušnih napada na Pojas Gaze nije preduzimala mere da se izbegnu ili minimalizuju civilne žrtve.

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila je prošle sedmice da ubistvo civila tokom izraelske operacije oslobađanja četvoro talaca u centralnom Pojasu Gaze može predstavljati ratni zločin.

Kancelarija je navela da se ratnim zločinom može smatrati i to što palestinski militanti drže taoce u gusto naseljenim područjima. U izraelskoj vazdušnoj i kopnenoj ofanzivi do sada je ubijeno više od 37.400 Palestinaca u Pojasu Gaze od 7. oktobra, prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi kojim upravlja Hamas.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Doneta odluka – gotovo je: Kino, šta ćeš sad?

Evropska komisija (EK) objavila je danas da je u skladu sa najavom iz juna uvela privremene više carine na uvoz električnih vozila (EV) iz Kine, istovremeno naglasivši da razgovori sa Pekingom o rešenju cele situacije i dalje traju.

16:53

4.7.2024.

1 d

Svet

Sprema se haos? Ukrajina odbija

Ukrajina neće produžavati gasni sporazum sa Rusijom izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i dodao da su u toku pregovori o slanju prirodnog gasa iz Azerbejdžana u Evropsku uniju.

9:39

4.7.2024.

1 d

Podeli: