Svet 3

19.06.2024.

12:33

Pakt je sklopljen

Švedski parlament odobrio je u utorak kontroverzni sporazum o vojnoj saradnji sa Sjedinjenim Državama.

Izvor: Index.hr

Pakt je sklopljen
Profimedia

Podeli:

Taj sporazum reguliše specifične uslove američke vojne prisutnosti u Švedskoj, preneo je Index.hr.

Švedska televizijska kuća SVT citirala je ministra obrane Pala Jonsona koji je rekao da će sporazum značajno poboljšati uslove za američku podršku Švedskoj tokom krize ili rata.

Kako se podseća, Stockholm i Vašington su u decembru dogovorili odbrambeni pakt kojim se američkim vojnicima dopušta korišćenje 17 vojnih objekata u Švedskoj, uključujući aerodrome, pomorske baze i lokacije za kopnene trupe. Sporazum takođe dopušta raspoređivanje američkog vojnog osoblja i opreme, kao i sprovođenje vežbi.

Kritičari tog sporazuma, s druge strane, izrazili su zabrinutost zbog mogućeg razmeštanja nuklearnog oružja.

Međutim, švedska vlada je navela da je utvrđen stav Stockholma o zabrani prisutnosti nuklearnog oružja u zemlji tokom mira dobro poznat svima i da se poštuje.

Švedska, koja je godinama bila vojno nesvrstana, podnela je zahtev za članstvo u NATO-u zajedno sa susednom Finskom nakon ruske invazije na Ukrajinu i pridružila se zapadnom odbrambenom savezu 7. marta.

Podeli:

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Odlučeno: "Zbogom vinogradi"

Francuska, najveći svetski proizvođač vina, obezbedila je sredstva Evropske unije u iznosu od 120 miliona evra za uklanjanje svojih vinograda zbog slabije globalne potražnje za vinom.

19:10

4.10.2024.

1 d

Podeli: