Svet 2

18.06.2024.

22:13

Mađarski evroposlanici: Nema slanja oružja Ukrajini

Novoizabrani poslanik u Evropskom parlamentu i mađarski opozicionar u usponu Peter Mađar izjavio je danas da, iako podržava pravo Ukrajine da brani svoju teritoriju, Mađarska neće slati "vojsku ili oružje" Kijevu.

Izvor: Tanjug

Mađarski evroposlanici: Nema slanja oružja Ukrajini
b92

Podeli:

"Delimo stav vlade: Nećemo slati vojnike ili oružje u Ukrajinu iz Mađarske. Poznata vam je osetljiva situacija Mađarske u tom ratu", rekao je Mađar novinarima nakon što je Evropska narodna partija (EPP) izglasala prihvatanje u članstvo evroposlanika iz nedavno osnovane stranke TISA, koju predvodi Mađar.

Visoke ličnosti iz EPP-a, poput predsednice Komisije Ursule fon der Lajen i šefa stranke Manfreda Vebera, uslovile su prihvatanje novih poslanika u EPP njihovom podrškom Ukrajini.

Veber je prošle nedelje direktno pregovarao sa Mađarom u Budimpešti.

"Mislim da je EPP razumeo posebnu, osetljivu situaciju u Mađarskoj u tom ratu. Ali mi ćemo podržati na sve druge načine ukrajinski narod", rekao je Mađar, koji tek treba da saopšti da li namerava da preuzme svoju funkciju poslanika u EP ili će ostati u nacionalnoj politici, prenosi briselski portal Politiko.

Mađar je podržao pravo Ukrajine da se brani, a ruskog predsednika Vladimira Putina opisao je kao agresora.

On je istakao da su ukrajinska „nezavisnost i suverenitet“ međunarodno zaštićeni.

Stranka TISA Petera Mađara osvojila je sedam od 21 mesta u Evropskom parlamentu na panevropskim izborima, nadmašivši Fides mađarskog premijera Viktora Orbana.

Podeli:

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: