Svet 0

18.06.2024.

19:53

Mađarska slogan presedavanja Savetom Evrope "pozajmila" od Orbanovog velikog prijatelja

Mađarska koja početkom jula preuzima predsedavanje Savetu Evropske unije, danas je predstavila glavne smernice svog programa uz slogan "Učiniti Evropu ponovo velikom" - poput krilatice bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Izvor: Beta

Mađarska slogan presedavanja Savetom Evrope "pozajmila" od Orbanovog velikog prijatelja
EPA-EFE/Zoltan Fischer

Podeli:

"Naš slogan upućuje na ideju predsedništva koje je aktivno i na terenu, na to da smo jači zajedno, uz poštovanje svog identiteta", rekao je novinarima u Budimpešti ministar za evropske poslove Janoš Boka.

Upitan o vezi sa pokretom bivšeg američkog predsednika Trampa i njegovim sloganom "Učiniti Ameriku ponovo velikom", on je odgovorio šalom: "Koliko znam Donald Tramp nikad nije želeo da učini Evropu snažnom".

Uz slogan, predstavljen je i logo predsedavanja, Rubikova kocka koju je Boka opisao kao "suštinu mađarskog genija".

Nacionalistički premijer Viktor Orban koji je u martu posetio svog "prijatelja" Trampa, čvrsto podržava njegovu predsedničku kandidaturu za izbore u novembru za predsednika SAD i nada se da će se ishod izbora biti Trampov povratak u Belu kuću.

Mađarska je definisala sedam prioriteta među kojima su jačanje konkurentnosti bloka, borba protiv ilegalne imigiracije, što je jedna od glavnih politika njene nacionalističke vlade - piše agencija AFP.

Ministar je rekao da će Mađarska upotrebiti svoje predsedavanje EU da uvede novi poljoprivredni dogovor koncentrisan na poljoprivredne proizvođače i efikasniju zaštitu spoljnih granica da bi suzbila migraciju, i poboljšala efikasniju politiku vraćanja, prenosi Politico.

Istovremeno je rekao da će se raditi na napredovanju ka EU s usmerenjem na Zapadni Balkan, Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju, prenosi Politico.

"Želimo strategiju proširenja zasnovanu na zaslugama sa konkretnim ciljevima na Zapadnom Balkanu", rekao je Boka i dodao da žele da imaju opipljive korake "u odnosu na Moldaviju Gruziju i Ukrajinu".

Vladala su strahovanja da će Budimpšeta usporiti kandidaturu Kijeva za članstvo u EU obzirom na to da je Orban otvoreno pokušavao da potkopa odnose sa Ukrajinom i nastojao da uspostavi bliskije veze sa Moskvom.

Podsticaj odbrambene industrije i zajedničke evropske vojne nabavke se takođe navode u programu od sedam tačaka.

Mađarska je prethodno bila predsedavajuća Evropskim savetom 2011. godine. Viktor Orban već je bio na vlasti ali od tada su se odnosi sa Briselom dodatno zaoštrili i ima brojnih nesuglasica.

To što će on sada upravljati izaziva nelagodnost više zemalja članica, zbog antidemokratskih stavova Budimpešte i njenih veza sa Kremljom.

Mađarska je u sukobu sa Briselom korupcije i zavisnosti medija. EU je kao odgovor suspendovala više milijardi evra evropskih fondova koji je trebalo da budu isplaćeni zemlji.

Pored toga od početka ruske ofanzive u Ukrajini Viktor Orban odbija da pomogne Kijevu vojno, krivi politiku sankcija protiv Moskve i ne prestaje da kritikuje Brisel, optužujući ga da hoće da uvede EU u svetski rat.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: