Svet 0

18.06.2024.

15:56

Bajdenov bliski saradnik: Sprečavamo veći rat

SAD pokušavaju da spreče veće sukobe između Izraela i libanske militantne grupe Hezbolah koji su eskalirali poslednjih sedmica, izjavio je danas američki izaslanik Amos Hohštajn tokom posete Libanu.

Izvor: Tanjug

Bajdenov bliski saradnik: Sprečavamo veći rat
Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov, File

Podeli:

Hohštajn, koji je specijalni izaslanik predsednika SAD Džozefa Bajdena, rekao je da je posetio Izrael, a zatim i Liban zbog toga što je ozbiljna situacija na libansko-izraelskoj granici, preneo je Rojters.

"Videli smo eskalaciju tokom poslednjih nekoliko nedelja. I ono što predsednik Bajden želi da uradi jeste da se izbegne dalja eskalacija i veći rat", naveo je Hohštajn.

Hohštajn je pozvao Hamas da prihvati predlog o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji podržavaju SAD, za koji je rekao da "takođe pruža mogućnost" da se prekine sukob duž izraelsko-libanske granice.

Hohštajn se sastao sa načelnikom libanske vojske, kao i sa predsednikom libanskog parlamenta Nabihom Berijem, koji predvodi naoružani Amal pokreta, koji je saveznik Hezbolaha i koji je takođe lansirao rakete na Izrael poslednjih meseci. Planirano je da se Hohštajn danas sastane i sa libanskim premijerom Nadžibom Mikatijem.

SAD i Francuska su angažovane u diplomatskim naporima da se neprijateljstva između Izraela i Hezbolaha okončaju pregovorima. Hezbolah je saopštio da neće obustaviti napade na Izrael dok se ne okonča rat u Pojasu Gaze.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: