Svet 1

18.06.2024.

16:25

Zelenski, "ohlađen si"

Ukrajina mora da pobedi u ratu sa Rusijom pre nego što postane članica NATO-a, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi na brifingu 17. juna.

Izvor: Kijev indenpendent

Zelenski, "ohlađen si"
EPA-EFE/HOLLIE ADAMS / POOL

Podeli:

Njegova izjava usledila je nekoliko dana nakon što su Kijev i Vašington potpisali desetogodišnji bilateralni sporazum o bezbednosti na samitu Grupe sedam (G7) u Italiji, koji je prepoznat kao "most ka eventualnom članstvu Ukrajine u NATO-u", podsetio je Kijev independant.

"Predsednik čvrsto veruje da je NATO u nekom trenutku u budućnosti Ukrajine", rekao je Kirbi.

Inače, američki predsedenik Džozef Bajden je u svom nedavnom obraćanju rekao da mir u Ukrajini znači garanciju da Rusija više nikada neće okupirati zemlju, "i to ne znači NATO članstvo".

"To znači da imamo odnose sa njima kao i sa drugim zemljama, gde isporučujemo oružje kako bi se mogli braniti u budućnosti", dodao je Bajden.

Ima mnogo stvari koje treba završiti pre nego što Ukrajina može da se pridruži alijansi, rekao je Kirbi.

"Prvo, oni moraju da pobede u ovom ratu. Činimo sve što možemo da osiguramo da oni to mogu da urade", rekao je on.

"Kada se rat završi, kako god da izgleda, oni i dalje imaju dugu granicu sa Rusijom i legitimnu bezbednosnu pretnju ukrajinskom narodu. Zbog toga je Bajden potpisao sporazum sa svojim ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim kako bi osigurao da Kijev ima ono što mu je potrebno za odbranu zemlje na duge staze", rekao je Kirbi.

"Dok rade na neophodnim stvarima, moraju da rade kao što sve članice alijanse moraju da rade. Na primer, na korupciji", dodao je on.

Za razliku od NATO-a, bezbednosni sporazum između SAD i Ukrajine ne zahteva američki vojni odgovor ako Ukrajina bude napadnuta, ali predviđa dugoročnu odbranu i drugu pomoć Kijevu.

Ukrajina je izrazila nadu da će julski samit NATO-a u Vašingtonu doneti određeniji signal o budućem članstvu Ukrajine u alijansi. Američki zvaničnici su jasno stavili do znanja da je malo verovatno da će ta zemlja dobiti poziv.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: