Svet 25

18.06.2024.

15:21

Rusi proterani: Krim pada?

Ukrajinska vojska je pomorskim dronovima praktično oterala rusku Crnomosku flotu od Krima do Novorosije i nekoliko puta uspešno gađala Kerčki (Krimski) most.

Izvor: Tportal.hr

Rusi proterani: Krim pada?
Shutterstock/Parilov

Podeli:

Sada je predstavljen novi pomorski dron koji je privukao pažnju na Black Sea Securiti Forum 2024 (Crnomorski bezbednosni forum) održan u Odesi

Mornarička bespilotna letelica Stalker 5.0 je višenamenski brod koji može da se koristi za izviđanje i patroliranje morskih i rečnih graničnih područja, dopremanje vode, hrane, vojne opreme i drugog tereta raspoređenim snagama, ali može da se koristi i za ono što je privuklo najviše pažnje, koji nanosi direktnu štetu pretvarajući se u dron kamikaza.

U takvoj konfiguraciji može da nosi 150 kilograma eksploziva.

Dugačak je pet metara, širok 1,2 metra i opremljen je benzinskim motorom od 60 konjskih snaga koji ga ubrzava do maksimalne brzine od 75 km/h (40 čvorova), sa brzinom krstarenja od 55 km/h (30 čvorova) i dometom od 600 kilometara. Opremljen je video komunikacijskim i kontrolnim sistemom koji koristi satelitski sistem Starlink. Cena jednog primerka je 60.000 evra.

Tokom nešto više od dve godine od ruske invazije na Ukrajinu, napadnuta zemlja je koristila pomorske bespilotne letelice u desetinama napada na ruske vojne brodove i tankere i na Kerčki most. Ukrajinska vojska ima nekoliko tipova ovakvih bespilotnih letelica, a zbog čestih napada i velikih oštećenja brodova i objekata, kombinovanih sa raketnim napadima na komandu Crnomorske flote u Sevastopolju, Rusi su morali da se povuku sa najvećim delom svojih pomorskih snaga da udaljeniji i sigurniji, mada ne i potpuno bezbedan , Novorosijsk, jer nemaju konkretno rešenje za odbranu.

Kada tačno Stalker 5.0 treba da uđe u upotrebu nije poznato, ali se može očekivati da će se Ukrajinci pohvaliti ako bude uspešan. Nije ni najbrži ni najmoćniji ukrajinski dron, ali je njegova prednost svakako niska cena. Poređenja radi, glavni tip pomorskog drona koji koriste Ukrajinci je Magura V5, koji ima slične dimenzije, ali može da ponese 320 kilograma tereta i ima domet veći od 830 kilometara.

Međutim, za razliku od 60.000 evra koliko košta Stalker 5.0, dron Magura je četiri puta skuplji – oko 250.000 evra. Cena svakako predstavlja značajan faktor u zemlji koja se godinama brani od mnogo moćnijeg agresora i opstaje uglavnom zahvaljujući isporukama naoružanja i druge opreme zapadnih saveznika. Zato se može očekivati da će Stalker uskoro biti korišćen u velikom broju protiv ruskih ciljeva, a pojedini komentatori na internetu već pozivaju da se upotrebi u masovnijem napadu na Kerčki most.

Podeli:

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: