Svet 10

18.06.2024.

23:39

Rat – dan 846: Uništeni su; Odjekuju sirene

Rat u Ukrajini – 846. dan. Naftne cisterne su se zapalile nakon napada ukrajinskih bespilotnih letelica u ruskom gradu Azov.

Izvor: B92.net

Rat – dan 846: Uništeni su; Odjekuju sirene
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Posada ruskog udarnog helikoptera Ka-52M uspešno je uništila tehniku ukrajinske vojske u zoni grupe "Sever".

Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da je napeta situacija na krasnoarmejskom pravcu na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajine.

Mađarska se dogovorila sa NATO-om da neće slati svoje snage da učestvuju u operacijama Alijanse za podršku Ukrajini, a takođe ih neće podržavati finansijski.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Završeno

21:39

Uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

19:47

Dve osobe poginule u eksploziji mine na zapadu Rusije

Dve osobe su poginule, a treća je povređena u eksploziji mine na zapadu Rusije, u regionu Brjansk, saopštile su danas lokalne regionalne vlasti.

"Na teritoriji Klimovskog okruga, lokalni stanovnici su ušli u zabranjenu pograničnu zonu, uprkos vidnim upozorenjima na opasnost od mina. Dve osobe su preminule na licu mesta, a jedna osoba je povređena i prevezena je u medicinsku ustanovu u kojoj dobija neophodnu pomoć", objavio je na svom Telegram kanalu guverner Brjanskog regiona Aleksander Bogomaz, prenosi Moskou Tajms.

Brjansk deli granicu sa regionima Sumi i Černihiv na severoistoku Ukrajine koji su puni minskih polja od kako je počela ruska specijalna vojna operacija.

Prošle nedelje, kamerman državne televizije Rusije je povređen u eksploziji mine regionu Belgorod na jugozapadu Rusije, saopštile su lokalne vlasti.

18:20

"Nećemo slati vojnike u Ukrajinu"

Mađarska se dogovorila sa NATO-om da neće slati svoje snage da učestvuju u operacijama Alijanse za podršku Ukrajini, a takođe ih neće podržavati finansijski, dogovor će važiti i ako sadašnji premijer Holandije Mark Rute postane sledeći generalni sekretar NATO-a, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Postigli smo važan dogovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Dogovorili smo se da nijedan mađarski vojnik neće učestvovati u dejstvima NATO-a u Ukrajini i da se mađarska finansijska sredstva neće koristiti za njihovu podršku“, napisao je Orban na društvenoj mreži Iks.

Mađarski premijer je dodao da je nakon sastanka u ponedeljak Mark Rute potvrdio da u potpunosti podržava ovaj sporazum i da će ga se pridržavati ako preuzme funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Orban je takođe objavio i Ruteovo pismo sa odgovarajućom izjavom.
 

16:48

Nova pomoć Ukrajini

Francuska može da preda Ukrajini samo šest lovaca "miraž 2000-5" od 26 kojih poseduje, piše list "Valor aktuel" pozivajući se na vojne izvore.

Makron je ranije objavio da će Pariz isporučiti Kijevu ove avione i obučiti ukrajinske pilote da njima upravljaju.
 

14:52

Raspisane poternice: Rusi ih traže

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternice za bivšim zamenikom ministra odbrane Ukrajine Petrom Mehedom i bivšim zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Bokijem.

Ceo tekst pročitajte ovde.

14:16

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane; Novi poraz Ukrajinaca

▪Grupa Jug je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 665 vojnika i skladište municije;
▪Oružane snage Rusije pogodile su skladište brigade Oružanih snaga Ukrajine, iz kojeg se vršila distribucija zapadne opreme koja se isporučuje Kijev;
▪Grupa Sever odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, porazila četiri brigade, a neprijatelj je u jednom danu izgubio oko 130 vojnika;
▪Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu i dva lansera PVO sistema S-300, uništen je i pogon za proizvodnju bespilotnih letelica;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 24 ukrajinske bespilotne letelice i vođenu raketu Neptun-MD;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Zapad iznosili su 455 vojnika;
▪Grupa Centar je poboljšala taktičku poziciju i odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 355 vojnika;
▪Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i porazila 4 brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 155 vojnika;
▪Grupa Dnjepar Oružanih snaga Rusije porazila je formacije tri brigade teritorijalne odbrane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
 

13:00

Pogođen ruski tenk, pa konačno dokrajčen

12:09

"Palo" priznanje


Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da je napeta situacija na krasnoarmejskom pravcu na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajine.
 

10:44

Francuski plaćenici su stigli: Kreću na Ruse?

Oko 60 plaćenika koji govore francuski stiglo je u luku Odesa, saopštilo je prorusko podzemlje za RIA Novosti.

10:39

Ruse čeka "pakao"?

Oficiri NATO i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski pripremaju udarne grupe ukrajinske vojske za kontranapad u delu Harkovske oblasti, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
 

09:15

Hiljade mrtvih

09:05

Uništeni su

Posada ruskog udarnog helikoptera Ka-52M uspešno je uništila tehniku ukrajinske vojske u zoni grupe "Sever". Tehnika je bila zamaskirana, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
 

09:04

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je danas za Bi-Bi-Si (BBC) da Kina, ukoliko ne promeni svoje ponašanje, treba da snosi posledice zbog podržavanja Rusije u ratu u Ukrajini.

08:00

Gori

07:55

Ukrajinci uništavaju


Ukrajinsko vazduhoplovstvo saopštilo je da su njihovi sistemi protivvazdušne odbrane preko noći uništili svih 10 dronova koje je lansirala Rusija.
 

07:55

Rusija: Gori naftni rezervoar u Rostovskoj oblasti nakon napada ukrajinskog drona

Naftne cisterne su se zapalile nakon noćašnjeg napada ukrajinskih bespilotnih letelica u ruskom gradu Azov, saopštio je guverner Rostovske oblasti Vasilij Golubev.

"U Azovu su se, kao rezultat napada bespilotne letelice, zapalili rezervoari sa naftnim derivatima, prema preliminarnim podacima, nije bilo žrtava", napisao je tokom noći Golubev na Telegramu. On je dodao i da ne postoji opasnost od širenja ovog požara, prenosi agencija RIA Novosti.

Pres-služba ruskog Ministarstva za vanredne situacije saopštila je jutros da vatrogasci gase požar u rezervoaru sa naftnim derivatima u Azovskom okrugu Rostovske oblasti.

Golubev je precizirao da u gašenju požara učestvuje 208 ljudi i 39 jedinica opreme, kao i vatrogasni "voz", navodi agencija.

07:53

Snažan noćni udar

07:46

Putin: Pokušaji Zapada da obuzda Rusiju su propali

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da su pokušaji Zapada da obuzda i izoluje Rusiju propali.

Opširnije pročitajte OVDE.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina "da", Srbija "ne"

Ukrajina i Moldavija, po ubrzanoj proceduri i preskačući uobičajeni vozni red, danas počinju pristupne pregovore sa Evropskom unijom.

8:05

25.6.2024.

1 d

Podeli: