Svet 10

18.06.2024.

23:39

Rat – dan 846: Uništeni su; Odjekuju sirene

Rat u Ukrajini – 846. dan. Naftne cisterne su se zapalile nakon napada ukrajinskih bespilotnih letelica u ruskom gradu Azov.

Izvor: B92.net

Rat – dan 846: Uništeni su; Odjekuju sirene
EPA-EFE/PAVLO PAKHOMENKO

Podeli:

Posada ruskog udarnog helikoptera Ka-52M uspešno je uništila tehniku ukrajinske vojske u zoni grupe "Sever".

Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da je napeta situacija na krasnoarmejskom pravcu na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajine.

Mađarska se dogovorila sa NATO-om da neće slati svoje snage da učestvuju u operacijama Alijanse za podršku Ukrajini, a takođe ih neće podržavati finansijski.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Završeno

21:39

Uzbuna u Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj i Poltavskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.
 

19:47

Dve osobe poginule u eksploziji mine na zapadu Rusije

Dve osobe su poginule, a treća je povređena u eksploziji mine na zapadu Rusije, u regionu Brjansk, saopštile su danas lokalne regionalne vlasti.

"Na teritoriji Klimovskog okruga, lokalni stanovnici su ušli u zabranjenu pograničnu zonu, uprkos vidnim upozorenjima na opasnost od mina. Dve osobe su preminule na licu mesta, a jedna osoba je povređena i prevezena je u medicinsku ustanovu u kojoj dobija neophodnu pomoć", objavio je na svom Telegram kanalu guverner Brjanskog regiona Aleksander Bogomaz, prenosi Moskou Tajms.

Brjansk deli granicu sa regionima Sumi i Černihiv na severoistoku Ukrajine koji su puni minskih polja od kako je počela ruska specijalna vojna operacija.

Prošle nedelje, kamerman državne televizije Rusije je povređen u eksploziji mine regionu Belgorod na jugozapadu Rusije, saopštile su lokalne vlasti.

18:20

"Nećemo slati vojnike u Ukrajinu"

Mađarska se dogovorila sa NATO-om da neće slati svoje snage da učestvuju u operacijama Alijanse za podršku Ukrajini, a takođe ih neće podržavati finansijski, dogovor će važiti i ako sadašnji premijer Holandije Mark Rute postane sledeći generalni sekretar NATO-a, potvrdio je mađarski premijer Viktor Orban.

"Postigli smo važan dogovor sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Dogovorili smo se da nijedan mađarski vojnik neće učestvovati u dejstvima NATO-a u Ukrajini i da se mađarska finansijska sredstva neće koristiti za njihovu podršku“, napisao je Orban na društvenoj mreži Iks.

Mađarski premijer je dodao da je nakon sastanka u ponedeljak Mark Rute potvrdio da u potpunosti podržava ovaj sporazum i da će ga se pridržavati ako preuzme funkciju generalnog sekretara NATO-a.

Orban je takođe objavio i Ruteovo pismo sa odgovarajućom izjavom.
 

16:48

Nova pomoć Ukrajini

Francuska može da preda Ukrajini samo šest lovaca "miraž 2000-5" od 26 kojih poseduje, piše list "Valor aktuel" pozivajući se na vojne izvore.

Makron je ranije objavio da će Pariz isporučiti Kijevu ove avione i obučiti ukrajinske pilote da njima upravljaju.
 

14:52

Raspisane poternice: Rusi ih traže

Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije raspisalo je poternice za bivšim zamenikom ministra odbrane Ukrajine Petrom Mehedom i bivšim zamenikom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Viktorom Bokijem.

Ceo tekst pročitajte ovde.

14:16

Glavno sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane; Novi poraz Ukrajinaca

▪Grupa Jug je poboljšala situaciju duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 665 vojnika i skladište municije;
▪Oružane snage Rusije pogodile su skladište brigade Oružanih snaga Ukrajine, iz kojeg se vršila distribucija zapadne opreme koja se isporučuje Kijev;
▪Grupa Sever odbila je dva kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, porazila četiri brigade, a neprijatelj je u jednom danu izgubio oko 130 vojnika;
▪Oružane snage Rusije uništile su radarsku stanicu i dva lansera PVO sistema S-300, uništen je i pogon za proizvodnju bespilotnih letelica;
▪Ruski PVO sistemi oborili su 24 ukrajinske bespilotne letelice i vođenu raketu Neptun-MD;
▪Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Zapad iznosili su 455 vojnika;
▪Grupa Centar je poboljšala taktičku poziciju i odbila četiri kontranapada Oružanih snaga Ukrajine, neprijatelj je izgubio oko 355 vojnika;
▪Grupa Istok je zauzela povoljnije položaje i porazila 4 brigade Oružanih snaga Ukrajine, gubici neprijatelja iznosili su 155 vojnika;
▪Grupa Dnjepar Oružanih snaga Rusije porazila je formacije tri brigade teritorijalne odbrane u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
 

13:00

Pogođen ruski tenk, pa konačno dokrajčen

12:09

"Palo" priznanje


Glavni štab ukrajinske vojske priznao je da je napeta situacija na krasnoarmejskom pravcu na teritoriji DNR pod kontrolom Ukrajine.
 

10:44

Francuski plaćenici su stigli: Kreću na Ruse?

Oko 60 plaćenika koji govore francuski stiglo je u luku Odesa, saopštilo je prorusko podzemlje za RIA Novosti.

10:39

Ruse čeka "pakao"?

Oficiri NATO i glavnokomandujući ukrajinske vojske Aleksandar Sirski pripremaju udarne grupe ukrajinske vojske za kontranapad u delu Harkovske oblasti, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u ostavci Andrej Maročko.
 

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: