Svet 0

14.06.2024.

23:47

G7 poručio: Duboko smo zabrinuti

Lideri G7 pozvali su Izrael da poštuje ljudska prava u ratu u Gazi i da se uzdrži od velike ofanzive u Rafi u završnoj izjavi nakon samita u južnoj Italiji.

Izvor: Tanjug

G7 poručio: Duboko smo zabrinuti
Tanjug/AP Photo/Domenico Stinellis

Podeli:

G7 je oštro osudio napad palestinske islamističke grupe Hamas 7. oktobra, kao i njenu strategiju korišćenja civila kao štita.

Lideri su upozorili izraelsko rukovodstvo nakon kritika zbog velikog broja civilnih žrtava i katastrofalne humanitarne situacije u Pojasu Gaze, sa posebnim naglaskom na Rafah, prenaseljeno utočište za interno raseljene Palestince.

U deklaraciji se navodi da Izrael mora da poštuje međunarodno pravo i ljudska prava u svojoj vojnoj akciji protiv Hamasa.

"Duboko smo zabrinuti zbog posledica tekućih kopnenih operacija u Rafi na civilno stanovništvo i mogućnosti vojne ofanzive punog obima," navodi se u saopštenju.

To bi imalo daljnje strašne posljedice za civile, dodaje se.

Skupina G7 pozvala je izraelsku vladu da se suzdrži od takve ofenzive, nakon što je Vašington posebno izvršio pritisak na Izrael da se suzdrži od invazije velikih razmjera na grad Rafah.

Završna izjava takođe poziva sve uključene strane da omoguće nesmetan pristup humanitarnoj pomoći, a molba je usmerena posebno na izraelsko vođstvo koje je poslednjih meseci odbilo da otvori granične prielaze prema pojasu Gaze za dostavu pomoći.

Deklaracija takođe kritikuje izraelsku politiku doseljenika na palestinskim teritorijima.

Ranije se G7 obvezao na plan u tri faze koji je prošlog meseca predstavio američki predsjednik Džo Bajden a koji u prvoj fazi predviđa potpuni i neograničeni prekid vatre od šest nedelja.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Uništeno; Kreće radijacija?

Jedna od stanica za kontrolu radijacije u Zaporoškoj oblasti, potpuno je uništena u granatiranju ukrajinskih oružanih snaga, saopštila je pres-služba Zaporoške nuklearne elektrane, koja je pod kontrolom Rusije.

11:12

26.6.2024.

1 d

Svet

Novi komandant je pobegao? "Kukavica"

Novi komandant združenih snaga Oružanih snaga Ukrajine Andrej Gnatov je pobegao iz Mariupolja 2022. pod maskom izbeglice, izjavio je Vladimir Rogov, zvaničnik iz Zaporoške oblasti.

8:00

26.6.2024.

1 d

Podeli: