Svet 1

14.06.2024.

22:59

Bela kuća uvela novi paket sankcija: Sprečavate isporuku humanitarne pomoći

Sjedinjene Američke Države najavile su danas da uvode sankcije protiv izraelske ekstremističke grupe, optužene za ometanje isporuke humanitarne pomoći Palestincima u Gazi, opkoljenoj i razorenoj teritoriji u ratu koji traje više od osam meseci.

Izvor: Beta

Bela kuća uvela novi paket sankcija: Sprečavate isporuku humanitarne pomoći
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Podeli:

Kako je saopšteno, Stejt department "danas proglašava da Cav 9, nasilna izraelska ekstremistička grupa, blokira, maltretira i oštećuje konvoje koji transportuju vitalnu humanitarnu pomoć palestinskim civilima u Gazi".

Vašington, glavni saveznik Izraela, navodi da su članovi te grupe pokušali da spreče isporuku humanitarne pomoći Gazi "blokiranjem puteva, ponekad nasilno, duž rute između Jordana i Gaze, uključujuči Zapadnu obalu".

Stejt department posebno navodi da su 13. maja članovi grupe "opljačkali i potom zapalili dva kamiona koja su prenosila humanitarnu pomoć kraj Hebrona na Zapadnoj obali".

"Vlada Izraela ima odgovornost da osigura bezbednost humanitarnih konvoja koji prolaze kroz Izrael i Zapadnu obalu ka Gazi", naveo je Stejt department, uz upozorenje da "ne toleriše akte sabotaže i nasilja usmerene na suštinsku humanitarnu pomoć”.

U proteklim nedeljima izraelski civili su napadali kamione za koje su sumnjali da transportuju pomoć Hamasu u Gazi.

Izraelske vlasti već strogo kontrolišu ulazak humanitarne pomoći na teritoriju Gaze.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Gotovo je i s ruskim gasom?

Belgija, jedan od najvećih evropskih uvoznika tečnog prirodnog gasa (LNG) iz Rusije, pozvala je EU da zabrani uvoz ruskog goriva, upozoravajući da kompanije ne mogu raskinuti dugoročne ugovore osim ako blok ne uvede sankcije.

14:12

27.9.2024.

1 d

Podeli: