Svet 5

14.06.2024.

11:54

Postavljen najmoćniji ruski sistem: Kreće rat oko "Putinovog mosta"

Rusija je premestila svoj najnapredniji sistem protivvazdušne odbrane na poluostrvo Krim radi odbrane Kerčkog mosta, rekao je najviši ukrajinski obaveštajni zvaničnik.

Izvor: Jutarnji.hr

Postavljen najmoćniji ruski sistem: Kreće rat oko "Putinovog mosta"
Profimedia

Podeli:

Ako je to zaista tačno, to bi bilo prvi put da je Rusija rasporedila ovaj sistem i dokaz da ima značajne protivvazdušne sposobnosti, posebno protiv balističkih projektila, piše The War Zone.

"Uočili smo neke elemente sistema S-500. To će, u stvari, biti eksperimentalna primena sistema i biće korišćen za odbranu Kerčkog mosta", rekao je general-potpukovnik Kirilo Budanov, načelnik ukrajinske odbrambene obaveštajne uprave.

Sistem, takođe nazvan Prometej, posebno je dizajniran za odbranu od balističkih projektila dugog dometa. Razvijen je da zameni antibalistički sistem A-135 koji je trenutno raspoređen oko Moskve.

Takođe može poslužiti kao dopuna raketnom sistemu zemlja-vazduh velikog dometa S-400 Trijumf, koji je bio česta meta ukrajinskih napada.

U aprilu je tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da će sistem biti raspoređen ove godine u dve verzije - za odbranu od raketa i za odbranu od napada aviona.

Rusija je objavila video snimak sistema S-500 snimljen u julu 2021. tokom testiranja u Kapustin Jaru, ruskom kompleksu za lansiranje raketa u Astrahanskoj oblasti. Kako je tada objavljeno, oborio je zamjensku balističku metu.

Taj test je usledio nakon testiranja sistema 2018. godine, kada su ruske vlasti rekle da je meta pogođena na skoro 300 milja daleko. Njegov maksimalni domet je navodno 600 kilometara, a prvi serijski proizvedeni primerci S-500 trebalo bi da budu u upotrebi do 2025. godine.

Inače, S-500 je mobilni sistem koji se može pomerati drumom pomoću transportera i lansera na bazi šasije BAZ-69096.

Rusija već ima mobilni sistem S-400 koji može da obara mete na neverovatnim udaljenostima, a S-500 obećava da će to moći da uradi i sa balističkim raketama. Ovo je veoma važno, s obzirom na dugogodišnju želju Ukrajine da uništi Kerčki most.

"Nije pitanje da li ćemo pogoditi ili ne. Samo je pitanje vremena kada ćemo to uraditi", rekao je Budanov prošlog septembra.

Kerčki most i njegovu okolinu već su napali balističke rakete kratkog dometa američkog vojno-taktičkog raketnog sistema (ATACMS), saopštio je ukrajinski generalštab.

U napadu koji je izveden 30. maja, navodno su pogođena dva ruska trajekta neophodna za transport ruskih trupa i opreme koja je išla na prve linije fronta. Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je satelitske snimke nakon napada.

Sistem ATACMS, posebno varijante većeg dometa sa pojedinačnim visokoeksplozivnim bojevim glavama koje sada, čini se, koristi Ukrajina, predstavljaju novi problem za odbranu Krima. U poređenju sa ATACMS-om sa kasetnom municijom koju su ukrajinske snage prvobitno dobile, nove rakete predstavljaju novu pretnju većim strukturama poput Kerčkog mosta.

Iako su i trajekti važni ciljevi, glavna meta je Kerčki most. Dva puta je uspešno napadnut, jednom bombom iz kamiona u oktobru 2022. i ponovo dronovima u julu 2023. Sistem S-500 koji sada postoji predstavlja još jedan sloj odbrane posebno protiv potencijalnih napada balističkim projektilima.

Međutim, rakete dugog dometa još nisu pogodile most. Budanov je u sredu ponovo rekao da je glavna meta Putinov most vredan 4 milijarde dolara, koji povezuje Rusiju sa okupiranim poluostrvom Krim.

"Veliki deo tereta se prevozi trajektima, to je tačno. Ali most se takođe koristi, pre svega za prevoz ljudi. Na mostu je manje tereta, ali je to glavna ruta za osoblje", rekao je Budanov.

Pošto Ukrajina očajnički želi da uništi Kerčki most, nećemo morati dugo da čekamo da vidimo koliko je sistem S-500 zaista efikasan.

Podeli:

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Državni udar u Ukrajini? Oglasili su se

Ukrajinska služba bezbednosti i Kancelarija državnog tužioca saopštavaju da su aktivisti prošle nedelje planirali provokacije u glavnom gradu Kijevu i da zauzmu parlament i formiraju privremenu vladu.

16:14

1.7.2024.

1 d

Društvo

MUP se hitno oglasio: Katastrofa stiže u Srbiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor za vanredne situacije, izdao je upozorenje za Mionicu, večeras i sutra, za pojavu grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i velikom količinom padavina za kratko vreme.

13:50

1.7.2024.

1 d

Podeli: